Левицата поиска новата комисия по досиетата да не е на квотен принцип

Левицата поиска новата комисия по досиетата да не е на квотен принцип

Ръководството на БСП най-накрая излезе с някаква позиция по начина на формиране на новата 9-членна комисия по досиетата. Във вторник след Изпълнително бюро на брифинг говорителят на партията Ангел Найденов обяви, че на заседанието е решено съставът на комисията да не бъде определян по квотен принцип.

“В нея трябва да влизат хора с обществена и професионална подкрепа. На същия принцип трябва да бъде определен и председателят на комисията” допълни Найденов. Той обясни, че от тази седмица БСП започва консултации с другите две парламентарни групи (ПГ) на управляващата коалиция – на НДСВ и на ДПС, по начина на формирането на органа.

По думите на Найденов мнозинството ще вземе предвид и мнението на опозиционните сили в НС. Найденов обясни, че конкретни имена за кандидати на социалистите не са обсъждани на ИБ.

СДС номинира Васил Василев за комисията по досиетата

Парламентарната група на СДС ще номинира бившия шеф на областната организация на партията в Плевен Васил Василев за член на комисията за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност, научи Mediapool от източници в партията.

още 

По-късно говорителят на БСП допълни, че водещото при преговорите за издигане на кандидатури ще бъдат професионалните и личните качества на отделните хора.

Зам.-председателят на вътрешната парламентарна комисия Борислав Българинов (БНС) коментира по-късно пред Mediapool, че БСП не е решила нещо ново, тъй като в закона за отваряне на архивите на бившата ДС и на армията е записано, че никоя ПГ не може да има превес в новата комисия. “В закона пише още, че всяка група предлага свои кандидати, които трябва да се одобрят от парламента с обикновено мнозинство”, обясни Българинов.

Той каза, че колегите му от комисията Касим Дал (ДПС) и Татяна Дончева (БСП) са били на мнение, че всяка една политическа сила в НС трябва да има представител в 9-членния орган. Това означава, че седемте ПГ може да има свой човек в него. Другите две места могат да бъдат за гражданската квота, а председателят да е консенсусна фигура.

Българинов изрази съжаление, че БСП се забави с внасянето на номинации във вътрешната комисия. “Трябваше да се организират малко по-рано”, допълни той.

Според него почти всички групи са дали своите предложения, като между тях не фигурират Коалиция за България и “Атака”.

Преди няколко дни шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ), който в момента е в чужбина, постави срок – миналия петък - за внасяне на кандидатури от ПГ, за да може имената да бъдат проверени от ДКСИ.

“Трябва да чуем по-ясно позицията на БСП и тогава ще говорим”, коментира пред Mediapool Борислав Ралчев (НДСВ). За него било важно сериозни мъже и жени да заемат отговорните постове в комисията. Ралчев допълни, че НДСВ няма политическо решение по въпроса за начина на сформиране на комисията.

“В управляващата тройна коалиция тепърва ще се разбират какво да правят, явно още нямат някаква договорка”, каза Йордан Бакалов (ОДС). Според него щом БСП правят такъв анонс за органа, кандидатът на някоя от ПГ може да изпадне от него. “След като имат мнозинство, могат да си изберат 9 човека в комисията”, допълни Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?