Левицата поиска парламентът да порицае Бойко Борисов

Левицата поиска парламентът да порицае Бойко Борисов

Парламентарната група на Коалиция за България поиска парламентът да се разграничи и да порицае като недопустимо изявлението на премиера Бойко Борисов от сряда, че депутатите са безделници.

В четвъртък Ангел Найденов припомни думите на министър-председателя, отправени по адрес на народните представители, които звучаха така: "Аз не съм като тия безделници". С това си изказване и с обяснението, че си е имал работа в Министерския съвет, Борисов обясни появяването си едва в края на дебатите по вота на недоверие срещу кабинета.

Според депутата Ангел Найденов подобно изявление е не само "грубо, невярно и несправедливо, но то е безпрецедентно и унизително за всички народни представители, за институцията, за историята на парламента и парламентаризма, за авторитета на Народното събрание".

"Във всяка нормална парламентарна демокрация не просто подобни изявления, подобно отношение към парламента ще бъде порицано и осъдено като недопустимо", заяви Найденов. Левицата не споделя подобна оценка и не се нарежда сред "безделниците", добави той.

Найденов призова и останалите парламентарни групи да се разграничат от думите на Борисов, а председателят на парламента Цецка Цачева също да реагира срещу подобно унижение на българския парламент.

Цачева обаче каза, че това не влиза в правомощията ѝ, а е работа на парламентарните групи.

В същото време съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев обяви,че е "абсурдно някой да иска от нас да се разграничим от думите на нашия лидер”.

Според него премиерът отговорил на журналист просто, "че не е безделник”. Въпреки натоварената си програма в сряда, Борисов "даже намерил време да мине оттук”, добави депутатът Велчев и продължи: "Ако в БСП се разграничават от лидера си и се делят на лобита и кръгове, ние заявяваме, че в ГЕРБ такъв проблем нямаме”.

Той заподозря още, че БСП били изнервени от положението, в което се намират – провалят се протестите, които имали намерение да оглавят.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан отново поиска представителите на ГЕРБ и председателят на парламента Цачева да се разграничат от вчерашната антитурска демонстрация на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?