Левицата порица двама министри за „непремерени” изяви

Левицата порица двама министри за „непремерени” изяви

На разширено заседание на ръководството на БСП с парламентарната група на левицата и неколцина министри и зам.-министри от правителството са били отправени критики към двама членове на правителството за „непремерени” солови изяви. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров, който напусна за кратко заседанието за среща с медиите. То продължи няколко часа до късно вечерта в сряда.

Порицаните министри са на здравеопазването Радослав Гайдарски и на земеделието Нихат Кабил. Първият - заради неотдавнашното му изявление, че подкрепя по-ниска ставка на ДДС за лекарствата, а вторият – за обещанието, дадено пред селскостопански производители ден по-рано, че ще отстоява в бюджета за догодина да се заделят 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за производителите.

Според Овчаров призивите за намаляване на ставката за ДДС за медикаментите ще отприщят призиви за намаляване на данъка и за други стоки и услуги, не по-малко важни от лекарствата. А пък Кабил прави от свое име обещания, без да са съгласувани с такъв орган като бюджетната комисия, която има задачата да обработи текстовете от проектобюджета между първо и второ четене.

На заседанието на левицата, посветено основно на позицията ѝ по проектобюджета и данъчните закони, са били разгледани и исканията на неколцина народни представители да се върне старият данъчен режим в безмитните зони, тоест там стоките и услугите да бъдат освободени от ДДС. Това е било отхвърлено от заседаващите, като само петима депутати са го подкрепили.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?