Левицата предлага ратификация на членството в НАТО преди вота на недоверие

БСП ще предложи първа точка от дневния ред на парламента в сряда да е законопроектът за ратифициране на Северноатлантическия договор, с което смята да елиминира обвиненията, че внесеният вот на недоверие цели да забави с няколко дни влизането ни в НАТО. Дебатите поискания от левицата вот ще са в четвъртък, а гласуването в петък.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев нападна мнозинството, че не е включило в дневния ред гласуването в пленарна зала, след като преди три седмици парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност единодушно е подкрепила ратификацията на договора за присъединяване на България към НАТО.

Освен това Станишев приписа на БСП заслугата за влизането ни в НАТО, защото без тях консенсусът бил невъзможен.

Вицепремиерът Пламен Панайотов обясни днес, че процедурата изисква страната-кандидат да ратифицира договора, едва след като от централата на НАТО официално обявят, че са всички страни членки са депозирали във Вашингтон ратифицираните протоколи за разширяване на алианса. В случая с България това стана на 4 март, когато генералният секретар Яп де Хоп Схефер изпрати писмо на външния министър Соломон Паси.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?