Левицата пришпорва регулатора да каже исканото от ЧЕЗ поскъпване на тока

Левицата пришпорва регулатора да каже исканото от ЧЕЗ поскъпване на тока

БСП отново се хвана за повишаването на цените, този път на електроенергията, и в комбинация със скандала около купуването на активите на ЧЕЗ в България от "Инерком" поиска от енергийния регулатор да каже какво повишение на тарифите си са поискали електроразпределителното и електроснабдителното дружества, обслужващи Западна България.

Парламентарната група на "БСП за България" е изпратила писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, в което искат да им бъде "предоставена информация относно поисканото повишение на цената на електроенергията за битови потребители от страна на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" за новия ценови период", съобщиха от левицата в четвъртък.

Заместник-председателят на групата Георги Свиленски изрази притеснения поисканото увеличение да не е двуцифрено.

Единствено от ЧЕЗ не са обявили публично какво поскъпване искат, докато доставчиците на ток в Югоизточна и Североизточна България ЕВН и "Енерго-Про" съобщиха, че тяхното предложение е за повишение с 6.9 и 5.5 процента на цената от 1 юли 2018 г.

Освен електроразпределителните и електроснабдителните дружества заявления за нови цени от следващия регулаторен период подават атомната и въглищните електроцентрали, Електроенергийният системен оператор и "Националната електрическа компания". Те се обработват от КЕВР и при необходимост се изисква допълнителна информация. Около две седмици отнема пълното окомплектоване на ценовите заявления, след което комисията ги публикува на сайта си. Очаква се това да стане до 20 април и социалистите, също като обществото, ще трябва да почакат дотогава, смятат от енергийния регулатор.

След като бъдат публикувани заявленията, КЕВР ще започне да ги анализира и да прецени дали поисканите разходи отговарят на действително необходимите, за да излезе със свое предложение за нови цени от 1 юли. Практиката на регулатора досега е да натиска ръста на тарифите и той да е по-нисък от поискания. Така например през 2017 г. одобреното поскъпване на тока за бита и малките фирми беше 1.38 на сто при поискано от крайните снабдители около 3 процента.

БСП замесиха в цената на тока и обявения от ГЕРВ преди ден нов кметски "гейт", този път в Мездра, като обявиха, че целта му е да замъгли истинския проблем на обществото - предстоящото поскъпване на електроенергията.

Споделяне

Още от Бизнес