Левицата прогнозира ръст на инфлацията заради поскъпване на хляба

От БСП предупредиха, че драстично повишаване на цената на хляба ще доведе до нарастване на инфлацията. Във вторник на брифинг секретарят в партията Корнелия Нинова обвини управляващите, че се крият зад оправданието, че цената му се вдига заради международната конюнктура и че това е "лъжа“.

По думите ѝ, предлаганото увеличение на цената на 1.40 лв. е резултат от повишаването на осигуровките на земеделските производители двойно. То се дължи и на оттеглянето на държавата от преференцията да възстановява акциза върху горивата за земеделските производители.

Затова от левицата настояваха управляващите да засилят контрола върху износа на пшеница, както и да се възстанови връщането на акциза върху горивата на земеделските производители и да се компенсират доходите заради евентуално повишаване на цената на хляба.

"Освен, че земеделският министър Мирослав Найденов се оказа ловец, човекът е и лъжец", заяви в прав текст Корнелия Нинова и цитира негови изказвания от последния месец за прогнозната цена на хляба, в които е обещавал да няма увеличение на цената.

Нинова посочи още, че само за десет дни са изнесени 120 хиляди тона пшеница.

Съпартиецът ѝ Антон Кутев поиска от прокуратурата да направи проверка на сигнал на сливенския бизнесмен Радостин Русев до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и до ОЛАФ.

Сигналът е за "съществуването на организирана престъпна група около кмета на Сливен Йордан Лечков за присвояването на европейски средства, която е покровителствана от премиера Бойко Борисов, министър Цветан Цветанов и народния представител Десислава Танева".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?