Левицата сe кани да управлява България до 2013 г.

Левицата си поставя за задача да постигне мнозинство в 40-то Народно събрание на парламентарните избори през 2005 г., което да ѝ осигури успешен управленски мандат до 2009 г. и да създаде предпоставки за спечелване на още един мандат. Това каза заместник-председателят на БСП Румен Петков на заседанието на Висшия съвет на партията, което започна в петък следобед в централата на "Позитано" 20.

До септември тази година трябва да бъдат разработени и утвърдени политиките на БСП за управление на страната до 2009 г., а до края на годината да бъде готова цялостната програма за управление, каза Петков, цитиран от БТА.

Предизборната платформа на партията трябва да бъде утвърдена до март следващата година, а до април е срокът за провеждане на консултации по утвърдените проекти с коалиционните партньори и структурите на гражданското общество.

Румен Петков посочи, че в хода на предизборната подготовка е целесъобразно да се направят стъпки към формирането на парламентарната група на левицата, която да бъде ядро на бъдещото управляващо мнозинство.

Висшият съвет на БСП избра Румен Петков за ръководител на постояннодействащия национален предизборен център, в който влизат 13 души. Висшият съвет одобри и профил на бъдещата парламентарна група на левицата.

Смисълът на този профил е в групата да има достатъчно експерти в областта на образованието, медицината, правото, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на пленума.

Профилът на групата предвижда в нея да има представители на 12 професии, като разчетите са при спечелване на абсолютно мнозинство от левицата. В момента в Коалиция за България няма лекари, утвърденият днес профил предвижда в бъдещата група да има 10 експерти в областта на здравеопазването.Предвижда се най-много да бъдат икономистите и финансистите - 20.

Споделяне

Още от България