Левицата се оплаква от натиск върху разследваните си кадри

Левицата се оплаква от натиск върху разследваните си кадри
БСП се оплака на главния прокурор, че се оказва натиск върху разследваните бивши министри, зам.-министри и представители на властта. Депутатът от БСП Младен Червеняков, който оглави новосформираната партийна комисия, която да подпомага "жертвите" на "гоненията" на новата власт, в понеделник проведе среща с Борис Велчев. Той заяви, че е доволен от разговора, но без да уточни защо.

Единственият казус, който Червеняков сподели пред журналисти, бе с  претърсването на жилище на бившия заместник- министър на здравеопазването и шеф на УС на НЗОК Емил Райнов. Вместо да бъде претърсен домът на адреса, посочен в съдебното разрешение, е претърсено друго жилище, за което впоследствие е дадено второ разрешение, разясни Червеняков, според когото това не е редно. 

По думите му Райнов дори не е викан и не е разпитван по досъдебното производство, по което са извършени тези следствени действия. Дори не знае за какво е досъдебното производство, допълни депутатът.

Преди десетина дни от прокуратурата лаконично съобщиха, че са извършени обиски на 11 адреса на бивши служители в Министерството на здравеопазването, НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата. Разследващите действаха в рамките на досъдебно производство за нарушения, допуснати при осъществяване на лекарствената политика в трите институции.

Червеняков каза, че в партията разполагат със сигнали за оказан натиск от страна на тези, които водят досъдебните производства. Той се въздържа от повече подробности, като избегна въпроса дали под натиска на разследващите е подложен и бившият премиер Сергей Станишев, разследван за изтичане на секретни доклади. Червеняков отказа да каже и дали върху разследващите е оказван политически натиск от сегашните управляващи, за да притискат представителите на БСП.

Той заяви, че БСП е за спазване на закона и всички досъдебни производства трябва да се водят, като изрично се следват нормите на Наказателно-процесуалния кодекс.

Има над 200 случая за последните три месеца, при които са освободени хора от централните ведомства. Част от тях са освободени под формата на натиск, коментира още Младен Червеняков.

Той показа постановление на Софийската градска прокуратура от 10 ноември, в което било записано, че няма престъпления с пари по проекта "Красива България". Веднага, след като от прокуратурата поискаха депутатския имунитет на бившия социален министър Емилия Малсарова, за да я разследват за "златния ремонт" на сградата на министерството в Стара Загора, обвинителите съобщиха, че на фирмата изпълнител, която била близка до семейство Масларови, за една и съща дейност е платено веднъж от бюджета на министерството, и втори път по проекта "Красива България", управляван от същото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България