Левицата се разбърза да смени членове на КФН

Партийното ръководство на БСП е предложило на лявата парламентарна група две кандидатури за член на Комисията за финансов надзор (КФН), научи Mediapool. В четвъртък леви депутати бяха в недоумение от бързането и не бяха запомнили имената на кандидатите. Знаеха само, че единият е преподавател в УНСС, другият е икономист научен работник.

В момента двама членове от седемчленния състав на регулаторния орган са с изтекъл мандат. Това са Бисер Петков, ръководител на направление „Пенсионно осигуряване” и Тенчо Тенев. И на двамата мандатът е приключил през март тази година, но по закон те заемат длъжността до избирането на нови титуляри. Изборът става от Народното събрание.

Трима от членовете на комисията отговорят за трите основни направления на финансовата дейност – пенсионното осигуряване, застраховането и финансовия пазар. Това са Бисер Петков – осигурителен пазар, Ралица Агайн – застраховане, и Димана Ранкова – финансов пазар. Счита се, че тези постове се заемат от професионалисти в бранша. Другите трима членове се предлагат на квотен политически принцип. В момента това са Милчо Стоименов (БСП), Тенчо Тенев (ОДС) и Нуредин Касел (ДПС). Тенев е с изтекъл мандат.

Председател на КФН е Апостол Апостолов. Мандатите на членовете и на председателя са различни и изтичането им се разминава, за да се осигури приемственост в работата на регулаторния орган.

 

Споделяне

Още от Бизнес