Левицата ще иска дебат в парламента за ситуацията в Кербала

Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП и ПГ на Коалиция за България ще обсъдят във вторник внасяне на искане за изслушване на министър-председателя, на министрите на отбраната и на външните работи и на началника на Генералния щаб на Българската армия и за дебат в парламента по ситуацията в Кербала и участието на България в операциите по следвоенното възстановяване и развитие на Ирак. Говорителят на Висшия съвет на партията Ангел Найденов заяви пред БТА, че левицата ще предложи и проект за решение по темата.

Левицата се закани да направи опит за предизвикване на дебат в парламента след като в края на миналата седмица мнозинството във външната комисия прие становище, че не се налага преформулиране на мандата на контингента ни в Ирак, което обаче не смята да внася в пленарна зала. От БСП настояват за ново решение на Народното събрание, в което да бъдат описани, макар и хипотетично ситуациите, при които би се стигнало да изтегляне на контингента ни.

По-рано днес от ОБТ съобщиха, че лидерът на партията Кръстьо Петков е внесъл в ръководството на ПГ на Коалиция за България предложение за подписка с искане за извънредно закрито заседание на Народното събрание.

Петков предлага да бъдат изслушани премиерът Симеон Сакскобургготски и президентът Георги Първанов във връзка със ситуацията в Ирак и мисията на българските военни там.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?