Левицата в нови преговори за реформа в съдебната система

Почти две седмици след публикуването на отново критичния, но с по-мек тон, междинен доклад на ЕК по напредъка по реформите в правосъдието и вътрешните работи, ръководството на БСП препоръча на парламентарната си група да започне разговори с коалиционните партньори, както и с други групи за промени в закони, свързани със съдебната система. Това обяви във вторник говорителят на левицата Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро.

По думите ѝ законодателните поправки ще позволят да бъде извършван "бърз и прозрачен процес в съдебната система".

Въпреки че не е обсъждало конкретно кои съдебни дела "куцат", ръководството на соцпартията било "загрижено от забавянето в произнасянето по някои от тях". Нинова каза, че промените ще бъдат насочени и към преодоляване на затрудненията във фазата на досъдебното производство, проблемите с експертизите и вещите лица, проблемите, свързани с взаимодействието на съда с държавните органи, и в дейността на разследващите органи.

В петък на заседание на Висшия съвет на БСП ще бъде избрана комисия, която ще изготви правилата за издигане на кандидати и подреждане на листите за евродепутати и български народни представители. Корнелия Нинова уточни, че партийното ръководство най-вероятно ще предложи кандидатите да бъдат избирани от общински конференции.

Според социалисти вече били готови и изискванията за депутати. Предвижда се по-голям да е делът на юристите, “младежката квота” ще се остане 30 процента, равен ще е броят на мъжете и жените.

Споделяне

Още от България