Левицата внася до седмица кандидатите си за комисията по досиетата

След дълго протакане БСП най-накрая ще внесе своите кандидатури за комисията, която ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това ще стане идната сряда, казаха пред Mediapool депутати от левицата.

По закона за досиетата членовете на новия орган, който ще се избере от Народното събрание, трябва да бъдат проверени от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), като имената им се подават от вътрешната парламентарна комисия. Проверката цели да се види дали кандидатите не са били свързани с бившата ДС.

Именно на заседание на вътрешната комисия в сряда депутатът Димитър Дъбов (БСП) е заявил, че в партията му вече има някакво съгласие около номинациите, но те трябва да бъдат обсъдени на предстоящия Висш партиен съвет и на семинар на парламентарната група на левицата през почивните дни.  

Депутати от мнозинството коментираха, че засега се обсъждат няколко имена, които да представляват социалистите в комисията. Едно е на бившия член на предишната комисия по досиетата Христо Марински, който е настоящ служител по сигурността на информацията в президенството. Твърди се, че Георги Първанов лобирал лично Марински да оглави новата комисия за разсекретяване на архивите.

В БСП обсъждат и кандидатурите на Георги Георгиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие от правителството Сакскобургготски, и на историка проф. Драгомир Драганов, обясни представител на левицата. Имало още едно-две имена, но партията все още не е решила на кого точно да се спре, тъй като умували дали да не дадат едно място в комисията на представител на гражданска организация.

“Димитър Дъбов обеща до вторник-сряда да ми дадат кандидатите си, за да мога да ги пусна за проверка в ДСКИ”, каза пред Mediapool в четвъртък Николай Свинаров (НДСВ), шеф на вътрешната комисия. По думите му социалистите нямали вътрешен консенсус и затова бавели даването на предложенията си за новия орган.

Срокът за формирането му изтече преди десетина дни - до 22 януари съставът му трябваше да бъде гласуван от НС.

Пред Mediapool Свинаров потвърди, че две от номинациите на НДСВ за членове на комисията са бившите му съветници от времето, когато беше военен министър – Румен Борисов и Богдан Цанев. Жълтите имали още две предложения - адвокатът Тодор Трифонов и Мартин Томов. И четирите имена вече били пуснати за проверка от комисията на Цвета Маркова. 

И от НДСВ , и от ДПС в четвъртък твърдяха, че ако левицата не определи до средата на следващата седмица кои ще са ѝ кандидатите, двете формации ще внесат в пленарна зала за гласуване своите кандидати. “Чакаме ги най-много до четвъртък и след това самостоятелно ще дадем своите предложения”, коментира депутат от ДПС. Хората на Ахмед Доган държат да имат един представител в 9-членната комисия, а в НДСВ – двама.

Както Mediapool вече писа, ДПС има две кандидатури – на Орхан Исмаилов, зам.-шеф в ДКСИ и Бойко Ганчевски, бивш директор на Института по психология в МВР и настоящ експерт към парламентарната група на движението.

Депутати коментираха още, че не е постигнат консенсус между трите управляващи сили по каква формула ще бъде излъчена комисията за разсекретяване на досиетата на публичните личности.

Ако БСП има четирима представители, НДСВ – двама и един ДПС, така някоя от опозиционните парламентарни групи няма да има свои представител. Това обаче не се нрави на НДСВ и ДПС, които няколко пъти заявяваха, че искат максимално представителство на опозицията.

Споделяне

Още от България