Левон Хампарцумян: Вредите от Covid-19 за икономиката не са толкова тежки, колкото се очакваше

Левон Хампарцумян

Има сегменти на икономиката, които процъфтяват въпреки кризата с коронавируса. Това са например онлайн търговията и куриерските фирми, заяви банкерът Левон Хампарцумян в неделя пред бТВ.

По думите му прогнозите за влошаване на икономиката са били надценени. Това се вижда в Германия, както и в България. Директните вреди върху цялата икономика не са толкова тежки, колкото се очакваше, каза Хампарцумян.

Има и сектори, които са по-тежко засегнати като туризма и ресторантьорството, но те бързо ще се възстановят след кризата, прогнозира банкерът.

Не трябва да губим доверие в банките в тази ситуация. В посткорона ерата те ще са институциите, през които ще се канализират системите за подпомагане, смята финансистът.

При всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейли на трезорите, но през добрите години те са натрупали достатъчно буфери, които ще им помогнат да преодолеят трудностите, каза Хампарцумян.

Според него не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум: "Ние вече виждаме, че медицинската фаза на проблема, като че ли има светлина в края на тунела, има решение. Прекаленото удължаване на мораториума ще има негативен ефект, защото фирми, които са нежизнеспособни и с COVID и без COVID, няма смисъл да ги дундуркаме".

Хампрацумян не очаква пандемията да причини забавяне в процеса на присъединяване на България към еврозоната.

"Минималният срок е 2 години, никой не се е справял за това време, последните държави престояха 4-5 години в чакалнята … Предстои да направим някои промени в законодателството и регулациите. Процесът на присъединяване е по-важен от самото присъединяване. Ние отдавна не мислим дали имаме в джобовете си левове или евро заради валутния борд", смят финансистът.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?