Левоцентристът Ренци търпи загуби от десноцентристите на местните избори в Италия

Матео Ренци

Управляващата в Италия Демократическа партия (ДП) и нейният лидер Матео Ренци претърпяха загуби във втория кръг на местните избори, а победители са десноцентристките партии, отбелязва Франс прес.

Вотът укрепи позициите на бившия премиер Силвио Берлускони, но също и на неговия главен съперник в рамките на десноцентристката опозиция - Матео Салвини, лидера на крайнодясната партия "Северна лига", което изостря борбата между двамата, допълва ДПА.

Избирателната активност на втория тур беше само 46 процента. Десноцентристите спечелиха вота в 16 от 22-те градове-областни и провинциални центрове, в които се гласуваше на втория тур, предаде Франс прес.

Сред тях са Специя в Лигурия, Верона във Венето, Пиаченца в Емилия-Романя. Най-значима е победата на десноцентристите в Гануа, главен град на областта Лигурия, управляван от 50 години от левицата. Сега там съюзът, съставен от партията на Берлускони Форца Италия и от антиимигрантската Северна лига, получи 55 процента, допълва Ройтерс.

Само Лече и Падуа останаха встрани от тази тенденция, като в тях ДП измести от управлението десния център.

"Плесница за Ренци, десноцентристите печелят", написа днес в. "Стампа".

"Десноцентристите превзеха градовете", коментира в. "Кориере дела сера".

"Демократическата партия рухна и на власт се върнаха десноцентристите", отбелязва в. "Република".

Днес Ренци каза, че неговата политическа сила е можела да се представи по-добре, предаде Ройтерс.

Той обаче се опита да омаловажи резултатите от изборите, като припомни, че левоцентристите са победили в най-много градове на първия и на втория тур взети заедно.

Резултатите от двата тура показват, че левоцентристите побеждават в 67 общини, а десноцентристите в 59, отбелязва Франс прес.

Кметските избори се разглеждаха като показател за настроенията преди парламентарните избори, които трябва да се състоят в началото на следващата година. Като се вземе предвид и първият тур на 11 юни, пред урните се явиха над 9 млн. избиратели в над 1000 общини - около една пета от електората.

Борещото се срещу върхушката Движение "Пет звезди", което според някои проучвания е най-популярната партия в Италия, се представи много слабо на първия тур на 11 юни и стигна до балотаж само в един от 25-те най-големи града, в които се избираха кметове.

Споделяне

Още от Европа