Левоцентристите имат шансове за най-голяма фракция в следващия европарламент

Левоцентристките партии може да спечелят достатъчна част от местата в следващия Европейски парламент (ЕП), за да станат най-голямата парламентарна група и да излъчат следващия председател на Европейската комисия, показва цитирано от Ройтерс университетско проучване на общественото мнение.

Според анализа на преподаватели в Лондонското училище за икономика и колежа "Тринити" в Дъблин левоцентристите ще увеличат с 14 процента присъствието си в 751-членния Европарламент като получат 221 депутатски места.

Места в ЕП ще загубят както консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), така и либералите, сочи проучването.

От данните става ясно, че традиционните партии все пак ще излъчат общо около 70 процента от евродепутатите, което означава, че може да не се материализират опасенията за фрагментиране на ЕП заради нарасналата обществена подкрепа за евроскептични и популистки партии.

Ако крайнодесните от френския Национален фронт и холандската Партия на свободата участват заедно на евроизборите през май, те може да получат 38 места, което е два пъти повече от сегашното им присъствие в ЕП и да сформират парламентарна група.

Британската Партия на независимостта на Обединеното кралство, която не участва в британския парламент, но има 13 евродепутати, има шансове да увеличи бройката до 18, прогнозира изследването.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?