"Левски" остава на Божков, но държавата ще плаща сметката

"Левски" остава на Божков, но държавата ще плаща сметката

Държавата поема издръжката на футболния "Левски" за следващите две години през спонсорски договор с Българския спортен тотализатор (БСТ), научи Mediapool от свои източници в клуба. Контрактът е за реклама и ще е на стойност 1.1 милиона лева на месец, което би гарантирало оцеляването на "Левски".

Това става ясно в деня, в който двама бивши играчи на тима - Христо Йовев и Георги Гинчев, бяха назначени в ръководството на държавното тото.

Политическият лупинг се случва, след като управляващите предоставиха на БСТ монопола върху пазара на лотарийни игри. В същото време акциите на клуба продължава да са собственост на Георги Попов, който е доверен човек на хазартния бос Васил Божков. Двамата се намират в Обединените арабски емирства, а българската прокуратура се опитва да ги върне в София.

До средата на януари именно Божков контролираше лотарийния пазар през своите компании, но стана обект на масирана акция на прокуратурата, докато в същото време управляващите отнеха бизнеса му и създадоха държавния монопол.

Подготовката за влизането на държавата в "Левски" започна по-рано в петък със смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ). Със заповед на министъра на спорта Красен Кралев за изпълнителен директор бе назначен Любомир Петров, който идва на мястото на Дамян Дамянов.

Предизборни заигравки

Това, което сега се случва в "Левски", е част от процес, който започна преди месеци в другите отбори със значителна фенска маса в страната. От есента на миналата година спортното министерство води преговори с ЦСКА на Гриша Ганчев за създаване на съвместно дружество.

В неговия капитал държавата трябва да апортира собствеността върху стадион "Българска армия" и тренировъчна база "Панчарево". Ганчев от своя страна ще осигури финансовите средства за построяването на нов стадион в Борисовата градина.

Преди ден правителството отпусна 25 милиона лева за довършването на стадиона на "Ботев" (Пловдив), а за стадиона на "Локомотив" (Пловдив) парите са 12 милиона лева. Кметът на града Здравко Димитров (ГЕРБ) бе обещал на феновете на двата отбора, че реши проблемите с техните стадиони, ако бъде избран. Феновете бяха започнали да стават нетърпеливи и правителството побърза да реши проблема.

Сега "Левски" също ще получи пряка финансова инжекция, вместо инвестиции в инфраструктура, каквито ще бъдат изсипани в другите отбори. Така ще се потуши недоволството сред голяма част от сините фенове, които бяха склонни да обвиняват Борисов за проблемите на клуба.

Колко печели тотото

Освободеният директор на БСТ Дамян Дамянов обяви по-рано в интервю за БНТ, че приходите на държавна фирма за миналата година са били 140 милиона лева. От тях 30 милиона лева се превеждат към спортното министерство за масов спорт. Други 15 милиона са плащания за такси по Закона за хазарта. Останалата част са разходи по дейността.

Въпреки че е монополист на пазара за лотарийни игри, тотализаторът все още няма инфраструктура и маркетингов опит, който да позволи печалби, близки до тези на компаниите на Божков.

Дамян Дамянов не се ангажира с отговор на въпроса какви биха били приходите от монопола върху лотарийните игри. "Убеден съм, че парите ще се увеличат, но това ще стане постепенно", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България