Либералната коалиция в Либия заяви, че води на парламентарните избори

Либералната коалиция, оглавявана от бившия либийски бунтовнически министър-председател Махмуд Джибрил, заяви в неделя, че води на първите парламентарни избори в Либия след свалянето от власт на Муамар Кадафи, позовавайки се на неофициални предварителни резултати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на Съюза на националните сили Файсал Крекши каза, че резултатите се основават на информация от партийни представители в преброителни центрове в страната.

Председателят на избирателната комисия Нури ал Абар отказа да потвърди съобщението на Крекши.

"Всички чакаме и няма нищо, което да предполага, че една партия е пред останалите", каза Абар пред журналисти. Той отказа да посочи дата за обявяване на официалните резултати.

Либийците гласуваха в събота за 200-членен парламент. Вотът беше важно събитие след гражданската война, която сложи край на 40-годишното управление на Кадафи.

Това бяха първите парламентарни избори в Либия от 1964 г., пет години преди
военния преврат, с който Кадафи свали монархията.

Абар посочи, че според предварителни данни са гласували 1.7 милиона души от почти 2.9 милиона либийци, имащи право на глас, или около 63 процента. По думите му на избирателите, които не са могли да гласуват по свързани със сигурността причини, е било позволено да гласуват в неделя.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?