Либералният алианс поднови пазарлъците за вакантните постове

Във вторник тримата коалиционни партньори в либералния алианс – НДСВ, Новото време и ДПС подновиха пазарлъците кой да заеме близо 30-те вакантни държавни поста. Разговорите бяха преустановени близо за седмица заради работата по поправките в избирателните закони, които влизат на второ четене в пленарна зала в сряда.

В тазседмичния дневен ред на Народното събрание управляващите предвидиха за четвъртък няколко избора - на председател на Сметната палата, на омбудсман, на управител на НОИ, както и председател, заместник и членове на комисията за защита от дискриминация.

За да влязат наистина в пленарна зала обаче Новото време настоява преди това да се договорят всички вакантни постове. Заради това искане миналата седмица от дневния ред на парламента отпадна избора на шеф на Сметната палата, въпреки че отдавна е постигнат консенсус постът да се заеме от председателя на икономическата комисия Валери Димитров.

Освен него, според участници в преговорите са договорени и социалистът Гиньо Ганев за омбудсман, както и сегашният зам.-шеф на жълтата парламентарна група Валери Цеков за управител на НОИ.

Не е ясно обаче дали НДСВ ще отстъпи на искането на ДПС комисията по антидискриминация да оглави братът на депутата Четин Казак – Метин Казак. Под въпрос е и дали жълтите ще откликнат на нововремци, които имат особени апетити към КРС.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?