Либералният кмет на Варшава връща интригата в полските президентски избори

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски

Актьор в детството си. Продемократичен активист. Ревностен поддръжник на Европейския съюз и правата на ЛГБТ общността.

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски влезе късно в изборната кампания за президент на Полша, но бързо се очерта като основен съперник на настоящия държавен глава, консерватора Анджей Дуда. Той внесе състезателен елемент и интрига в надпреварата, която преди това изглеждаше, че Дуда със сигурност ще спечели.

Тшасковски се включи, след като пандемията от коронавирус принуди консервативното правителство да отложи изборите, първоначално насрочени за 10 май. "Гражданска платформа", центристка и проевропейска партия, се възползва от възможността да замени първоначалната си кандидатка Малгожата Кидава-Блонска, за която социолозите прогнозираха, че ще спечели под 10 процента от гласовете.

Все още няма официално обявена нова дата, но управляващата консервативна партия "Право и справедливост", която подкрепя Дуда, казва, че иска вотът да се състои на 28 юни. Ако никой кандидат не спечели поне 50 на сто от гласовете, ще има балотаж на 12 юли.

Дуда е фаворит според последните социологически проучвания. Но преднината му се стопи значително след влизането на Тшасковски в надпреварата, в която участват 10 кандидати. Много е вероятно Дуда и Тшасковски, и двамата на по 48 години, да се изправят един срещу друг на втори тур.

Много поляци чувстват, че това са най-важните избори, откакто Полша отхвърли комунизма преди три десетилетия.

"Най-сетне зная за кого да гласувам. Тшасковски може действително да промени политиките в Полша, а те имат нужда от промяна", каза 58-годишната Алдона Стефанович.

Полският президент може да предлага закони и - още по-важно - да налага вето върху приети от парламента закони. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Да спечели изборите е изключително важно за ПиС, ако иска да продължи да оставя консервативния си отпечатък върху страната и да доведе докрай пораждащата силна полемика кампания за поставяне в подчинение на съдебната система. През последните пет години Дуда рядко блокираше плановете на партията.

Либерални критици на правителството виждат в изборите последен шанс за спасяване на демокрацията в Полша и за оправяне на отношенията с ЕС, които се влошиха много. ЕС критикува законите, консолидиращи контрола на ПиС върху съдилищата и други органи на съдебната власт. Брюксел ги смята за нарушение на демократичните стандарти на 27-членния съюз.

Тшасковски със сигурност е компетентен по европейските въпроси.

През 2004 г. получава докторска степен по политически науки във Варшавския университет с дисертация за системата за взимане на решения в ЕС. Започва политическата си кариера като съветник в Комисията по външни работи на Европейския парламент. През 2009 г. печели четиригодишен мандат като член на ЕП.

В периода 2013-14 г. е министър на администрацията и цифровизацията в правителството на тогавашния премиер Доналд Туск, станал по-късно председател на Европейския съвет. След това е заместник-министър на външните работи, отговарящ за ЕС, и преговарящ от страна на Полша по въпроси като санкциите срещу Русия и енергийната сигурност.

През 2017 г. му е присъдено най-голямото отличие на Франция, орденът на Почетния легион, за укрепване на полско-френските отношения.

Въпреки че критикува полското консервативно правителство, Тшасковски каза, че не иска ЕС да налага на Полша финансови санкции. Изтъква, че това би се отразило най-вече на обикновените хора и вместо такива санкции предлага ЕС да финансира директно местите власти, като заобикаля националното правителство.

През 2015 г. става депутат в полския парламент, а от 2018 г. е кмет на родната си Варшава и спечели подкрепа от либералите заради твърдата си подкрепа за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Миналата година подписа декларация за толерантност към гейовете и лесбийките, включваща обещания градът да помогне на млади гейове, отхвърлени от семействата си. Участва и в годишния гей парад в града.

Твърдата му позиция - необичайна в тази предимно консервативна и католическа страна - доведе до отпор. Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински разкритикува движението за правата на ЛГБТ общността и го нарече заплаха за полската нация. Много полски общини се обявиха за "зони, свободни от ЛГБТ".

Тшасковски каза, че победата му ще отприщи "огромна вълна на промяна".

Не е ясно обаче дали достатъчно поляци ще приемат този тип промяна, който той въплъщава. В неотдавнашен сондаж се дава преднина на Дуда с около 2,7 процентни пункта при евентуален балотаж с Тшасковски.

Тшасковски е син на покойния пианист и композитор Анджей Тшасковски. Като малък е играл за кратко в детски сериал - опит, който той си спомня като "кошмар".

През последните дни на комунизма, когато бил на 17, е помогнал, както сам казва, колкото е могъл, на продемократичното движение "Солидарност" да организира първите частично свободни избори през 1989 г., лепял плакати и дори чистил пода на офиса.

Историческият вот доведе до падането на комунистите от власт. Тъй като знае няколко езика - английски, френски, испански, руски и италиански - Тшасковски е помагал на западни журналисти да отразяват събитията в Полша.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?