Заради риска да се изгуби цяло едно поколение западноафриканци

Либерия призова целия свят да се включи в битката срещу ебола

Либерия призова целия свят да се включи в битката срещу ебола

В борбата срещу епидемията от ебола в Западна Африка трябва да участват всички страни, за да се победи тази болест, "която не познава граници", заяви в открито писмо, цитирано от Ройтерс и Франс прес, президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф.

"За по-малко от шест месеца, ебола успя да постави страната ми в безизходна ситуация. Загубихме над две хиляди либерийци", починали от хеморагичната треска, пише държавният глава на най-потърпевшата страна в писмото си към целия свят. Тя подчертава, че трите най-засегнати страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, са "крехки държави", опитващи да се възстановят от последиците от "взаимносвързани" войни.

"Но едно е ясно, борбата срещу ебола е борба, в която трябва да участва целият свят. Тази болест не признава граници. Опустошенията, които предизвиква в Западна Африка – независимо дали става дума за здравеопазването, икономиката или градовете - вече се усещат в целия регион и по света", допълва Джонсън-Сърлийф.

"Първоначалната международна реакция на тази криза беше непоследователна и некоординирана, но сега светът най-после се е събудил. Международната общност си даде сметка, че не може да се барикадира, очаквайки ситуацията да се уталожи", пише тя. По думите ѝ борбата срещу заразата се нуждае от участието на всяка страна -  било със спешни фондове, с медицински доставки или с медицинска експертиза. Според нея правителства, международни и неправителствени организации, финансови институции, политици и обикновени хора трябва участват заедно в борбата с болестта.

"Дълг на всички е да не оставят милиони западноафриканци да се справят сами с враг, който не познават и срещу който имат малко средства да се защитават", подчерта президентката.

Епидемията от ебола рискува да доведе и до икономическа катастрофа, която ще създаде "изгубено поколение" от западноафриканци, предупреди още Джонсън-Сърлийф, която е бивш висш служител на Световната банка. Болестта може да разруши голяма част от постигнатото при възстановяването след гражданската война поради пропуснатите реколти и затварянето на пазарите и границите. Икономическата катастрофа може да ограби живота на цяло поколение, опасява се тя, а "времето за говорене или теории е изтекло". "Само общи действия ще спасят моята страна и нашите съседи от нова национална трагедия", допълва президентът.

Гражданската война в Либерия продължи от 1989 до 2003 година. В началото на войната в Либерия е имало 3 хиляди квалифицирани лекари. Сега те са едва около три десетки, казва
президентката. Последните данни на Световната здравна организация показват, че ебола е отнела живота на 4555 души от общо 9216 случая на заразяване в седем страни. 2484 от жертвите са либерийци.

Междувременно Испания се съгласи да разреши на САЩ да ползват две от военните ѝ бази в югозападната част на страната в подкрепа на усилията в борбата срещу епидемията от ебола в Западна Африка, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на министерството на отбраната се съобщава, че споразумението позволява на американски въоръжени сили да ползват военновъздушната база Морон де ла Фронтера близо до Севиля и военноморската база в Рота на испанското атлантическо крайбрежие за превоз на хора и оборудване до и от Африка.

Споразумението е сключено във Вашингтон между министрите на отбраната на Испания Педро Моренес и на САЩ Чък Хейгъл. То ще бъде преразглеждано и актуализирано според конкретните случаи и също така позволява на силите на САЩ да ползват базите за борбата срещу екстремистите от радикалната групировка "Ислямска държава".

САЩ ползват тези бази от 1950-те години.

Споделяне

Още от Свят