Либертарианци искат по-големи суми да се плащат кеш

Либертарианци искат по-големи суми да се плащат кеш

Икономисти - либертарианци предлагат България да се върне назад по отношение на кешовите разплащания, като разшири или премахне лимита от 10 000 лв.

Предложението е противоположно на правителствената политика, която цели увеличаване на плащанията през банка с цел борба срещу сивата икономика.

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП), много от чиито автори са представители на Българското либертарианско общество, настояват сегашното ограничение на плащанията в брой - 10 000 лв., да се увеличи на 20 000 лв. или да отпадне.

През последните години правителството направи няколко опита в обратната посока - да го намали, но те се оказаха неуспешни.

Според анализ на Експертния клуб за икономика и политика, за да има реален ефект за ограничаване на сивата икономика, прагът за разплащане в кеш трябва да е 20 лева. Това обаче е непоносимо ниска стойност за бизнеса и потребителите, въпреки че теоретично би довела до понижаване на сенчестата икономика с 4.1 на сто от брутния вътрешен продукт при оптимистичен сценарий.

Експертите правят симулация и на вариант, при който кешовите разплащания са ограничени до 60 лева, когато положителният ефект в изсветляването на икономиката е пренебрежимо малък – около един процентен пункт.

Ограничаването на свободната размяна на финансов ресурс, особено в период на ниска ликвидност във финансовата система, неминуемо ще забави възстановяването ни от кризисни периоди. Затова може да се помисли за цялостна отмяна на ограничението, смятат икономистите.

Споделяне

Още от Бизнес