Либия бави до последно мотивите за присъдите на медиците ни

В момента, когато българската страна получи мотивите на либийския съд за наложените смъртни присъди, ще се даде нова сила на всички разговори, които българските официални представители водят с различни международни институции, заяви Цонев. Той уточни, че за да бъдат официално сезирани организации от ранга на ООН, трябва българската страна да има мотивите на либийския съд.

Посланикът на Великобритания у нас Джеръми Хил каза, че Лондон очаква от София да каже конкретно каква помощ иска по случая с медиците.

След произнасянето на присъдите, при всяко посещение в чужбина - в Брюксел, в Тунис и сега в Анкара, Паси търси международна подкрепа за спасяване на българките и палестинеца д-р Ашраф.

Турция ще търси помощ от Организацията Ислямска конференция

Вицепремиерът и министър на външните работи на Турция Абдуллах Гюл ще търси съдействие за решаване на проблема с осъдените на смърт български медицински сестри в Либия от страни, членки на организацията "Ислямска конференция", предаде БНР. Министър Гюл е казал това по време на срещата си с българския първи дипломат Соломон Паси, който е на официално посещение в Анкара.

Министър Паси е поставил въпроса за осъдените ни сънароднички пред своя домакин и е чул в отговор, че Турция проявява пълно разбиране, защото има аналогичен случай в отношенията с Либия. Преди години там турски гражданин е бил осъден на смърт за убийство при спорни обстоятелства. Затова Абдуллах Гюл е заявил пред Соломон Паси, че много добре знае колко е трудно да се работи по такъв случай и е обещал, че ще търси помощ в рамките на предстоящата в средата на юни в Истанбул среща на организацията "Ислямска конференция".

По време на визитата в Анкара стана ясно, че през есента президентът Георги Първанов ще направи официално посещение в Турция.

Икономическото и трансгранично сътрудничество, както и подкрепата на Турция за присъединяването на България към ЕС, ще бъдат другите акценти в предстоящите разговори на министър Паси. Ще бъдат подписани споразумения за отпадане на визите за България за тези, които имат служебни паспорти.

По-късно в сряда Паси ще има срещу с турския премиер Реджеп Ердоган, президента Ахмед Сезер. В четвъртък в Истанбул Соломон Паси ще бъде приет от Вселенския патриарх Вартоломей, ще се срещне с валията на Истанбул Муамер Гюлер и ще разговаря с българската общност в Турция.

Осъдените още чакат преместване в Триполи

Медицинските ни сестри в Бенгази, които на първа инстанция бяха осъдени на смърт, очакват да бъдат преместени в Триполи. При визитата си в Либия външният министър е поставил въпроса за това на срещата с изпълнителния директор на фондация "Кадафи", откъдето са уверили, че максимално скоро, при гарантиране на достатъчно добри условия на живот, те ще бъдат преместени от Бенгази в Триполи, каза Грънчарова.

Все още не е издадена изходна виза за д-р Здравко Георгиев, но всички постъпки, които се очакват от дипломатическите ни представители за издаването ѝ, са направени, посочи заместник-външният министър. Тя отново заяви, че е възможно либийската прокуратура да протестира присъдата на д-р Георгиев. Той е в българското посолство в Триполи и по думите на говорителя на МВнР се чувства добре.

Споделяне

Още от България