Либия е получавала нелегално обогатен уран от Пакистан

През 2001 г. Либия нелегално е получила обогатен уран от Пакистан, сe твърди в доклад на полицията в Малайзия, цитиран от световните агенции. Полицията се позовава на информация, получена при разпитите на човека, за когото се предполага, че е финансирал международния трафик на ядрени материали.

Заподозреният е живеещият в Малайзия шриланкийски бизнесмен Бухари Сиед Абу Тахир, който беше представен от американския президент Буш като главен финансист и перач на пари за международна мрежа за ядрена контрабанда.

Той е признал, че е бил замесен в доставки за Либия и Иран на ядрени съоръжения и материали от името на пакистанския учен Абдул Кадер Хан, наричан още бащата на пакистанската ядрена програма.

В полицейския доклад се твърди, че центрофуги и обогатен уран са били изпратени със самолет от Пакистан в Либия през 2001 г.

Според Абу Тахир през 1994 или 1995 г. пакистанският учен го помолил да изпрати два контейнера с използвани части за центрофуги от Пакистан за Иран. Тахир организирал доставката им с ирански търговски кораб от Дубай до Иран. За пратката платил неназован иранец. Парите били донесени в две куфарчета и държани в апартамент, където пакистанският учен редовно отсядал, когато бил в Дубай.

Същевременно поверителен доклад на МААЕ твърди, че в периода между 80-те години и края на 2003 г. Либия внесла обогатен уран, произвела малко количество плутоний и се занимавала с различни дейности с цел произвеждане на ядрено оръжие, предадоха световните агенции.

Дипломати във Виена съобщиха, че чрез технология и ноухау, купени на черния пазар, Либия е успяла да произведе малко количество плутоний от уран. В доклада не се уточнява за какво количество става дума, но явно то е по-малко от три килограма, които са необходими за създаване на атомна бомба, отбелязва Асошиейтед прес.

Либия не е информирала за програмата, както изисква Договорът за неразпространение на ядрените оръжия и следователно е била в нарушение на изискванията за сигурност, посочва Ройтерс.

Разкритията, че страната е произвела плутоний, който се използва в ядрени бойни глави, хвърля нова светлина по въпроса докъде е стигнала Либия в разработването на тайната си оръжейна програма.

Документът, изготвен от генералния директор на МААЕ Мохамед ал Барадеи, бе връчен днес на 35-те членове на управителния съвет на МААЕ,чието следващо заседание е насрочено за 8 март.

През следващите няколко дни се очаква отделен доклад и за Иран.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?