Либия може да предостави достъп до териториалните си води на НАТО и ЕС

Либия може да предостави достъп до териториалните си води на НАТО и ЕС

Либийският премиер Файез ас Сарадж не изключи възможността неговата страна да предостави достъп на НАТО, ЕС и "други приятелски държави" до своите териториални води. Това е въпрос на суверенитет, но водим такива разговори, посочи той на пресконференция в централата на пакта в Брюксел, в рамките на историческото първо посещение на либийски държавен ръководител в централата на алианса, предаде БТА.

Щастлив съм да бъда в централата на НАТО, заяви Сарадж. Той открои необходимостта от по-голяма международна подкрепа за признатата либийска власт. Искаме да се възползваме от опита на НАТО за изграждането на отбранителните сили на нашата страна, добави премиерът.

Подкрепяме силно правителството на Сарадж, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази убеденост, че либийската криза може да бъде решена по политически път. Столтенберг добави, че е необходим политически контрол над либийските въоръжени и разузнавателни сили. Той отново отбеляза, че НАТО е в готовност да окаже помощ на Либия за изграждането на нова войска и разузнаване под цивилен контрол, ако властите потърсят подобна помощ.

Либийският народ заслужава мир. НАТО подкрепя правителството на премиера Сарадж като единствен представител на либийския народ, заяви Столтенберг. Той допълни, че алиансът може да предоставя съвети на либийското разузнаване и на армията, както и да помогне на либийската брегова охрана за справяне с терористите и каналджиите.

НАТО и ЕС предприеха операции в международни води в Средиземно море за пресичане на притока от незаконни мигранти и на терористи от Африка. Все още няма позволение от либийските власти операциите да обхванат и териториалните води на Либия. Африканската държава е в колапс от 2011 г. насам след отстраняването на управлявалия четири десетилетия Муамар Кадафи, убит покрай операция на НАТО в района на Сирт.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?