Либия най-сетне предаде мотивите за смъртните присъди в 218 страници на арабски

На 14 юни, 3 седмици преди крайния срок за обжалване, най-сетне мотивите за смъртните присъди на петте медицински сестри в Либия бяха предадени на българската страна.

Мотивите са 218 страници на арабски език и са връчени на секретаря в българското посолство Румен Петров.

Преводът на мотивите започва веднага, съобщи външният министър Соломон Паси и изрази надежда, че въпреки краткото време адвокатите на българките ще могат да се подготвят. Очаква се само преводът на 218-те страници да отнеме повече от седмица.

Фондация "Кадафи" изпълни ангажимента си, коментира Паси от Люксембург, където участва в министерската среща България - ЕС. Външният министър допълни, че веднага щом е разбрал е информирал европейските си колеги за получените мотиви.

Обжалването на смъртните присъди пред върховния съд на Либия трябва да стане до 6 юли, когато изтичат два месеца от произнасянето им от Наказателния съд в Бенгази.

Паси уточни, че обжалването на смъртни присъди е автоматичен процес според либийското законодателство и той е факт с документа по обжалването, подписан от петте българки веднага след произнасянето на присъдите.

Една от осъдените пак иска за адвокат Шейтанов

Нася Ненова, една от осъдените на смърт в Либия българки, е поискала за адвокат пред втората съдебна инстанция Владимир Шейтанов. Това съобщиха съпругът на Ненова и соцдепутатът Евгени Кирилов в Сливен, цитирани от БНР.

Апелирам министърът на правосъдието да се съобрази с това нейно чисто човешко желание, заяви депутатът, който бил помолен за съдействие от Иван Ненов. Кирилов напомни, че Шейтанов бе първият адвокат на подсъдимите български медици при започването на делото преди години. Доколкото ми е известно, медиците ни са били впечатлени от неговата работа, добави Кирилов.

Адвокат Владимир Шейтанов защитаваше от българска страна шестимата медици пред Народния съд в Триполи. Когато в края на февруари 2002 г. бе отхвърлено обвинението в заговор срещу либийската държава, а делото - прехвърлено на наказателен съд в Бенгази, защитата им бе поета от адвокат Пламен Ялнъзов.

След като на 6 май петте медицински сестри и палестинския лекар бяха осъдени на смърт, от правителството обявиха, че ще разширят защитата на българките и в екипа ще се включат още наши адвокати. След консултации със съюза на адвокатите, миналата сряда от министерството на правосъдието обявиха, че в състава на защитата ще се включат Георги Гатев и Хари Харалампиев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: