Либия ни заплаши анонимно с търговско ембарго

Либия ни заплаши анонимно с търговско ембарго

Либия ще наложи търговско ембарго на България, защото българското правителство не е поело отговорност за заразяването на стотици либийски деца с вируса на СПИН. Това е съобщил във вторник анонимен либийски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

"Либия ще бойкотира българските компании и ще затвори вратите си за всякакви инвестиции и търговски възможности за български фирми, тъй като българското правителство пренебрегна искането ни да поеме отговорност за действията на българските граждани в СПИН делото", е казал пред Ройтерс неназованият либийски служител. Той е допълнил, че семействата на заразените деца оказват натиск на либийските власти да предприемат подобни действия срещу България. Източникът не е уточнил кога Либия смята да въведе ембаргото.

Агенцията напомня, че Върховният апелативен съд на Либия трябва да се произнесе в края на май по жалбата, внесена от българските медицински сестри и палестинския лекар срещу наложената им смъртна присъда.

Попитан дали Триполи ще наложи ембарго преди обявяването на решението на съда, друг либийски представител заяви, че двете неща не са свързани. Пред Ройтерс той е подчертал, че това е политическо решение.

Няма да коментираме анонимни изявления, каза пред БТА правителственият говорител Димитър Цонев по повод информацията на Ройтерс.

Становище ще има, след като бъде получен официален документ от Триполи, допълни Цонев.

От своя страна говорителят на външно министерство Гергана Грънчарова каза пред БНР, че към този момент посолството ни в Триполи и външното министерство тук, в София, не е получавало нито писмено, нито устно сигнал за такова намерение от либийска страна.

“Разбира се, ние ще проверим случая и в сряда нашият посланик вероятно ще връчи нота и ще се опита да почерпи информация по надлежния ред. Едва тогава ще можем да коментираме и да имаме оценка за това дали става въпрос за автентично волеизявление на либийската страна или не”, каза тя.

От министерството на икономиката уточниха, че стокообменът между Либия и България през 2004 г. е за 5 млн. лв. Ако бъде наложено ембарго, то би се отразило най-вече на възможността да прехвърлим двете нефтени концесии, които имаме и чиито срок изтича тази година, на други изпълнители.

От министерството нямат потвърждение на думите на неназования източник по дипломатически канали.

В Либия по договори като изпълнители по различни проекти работят десетки български строителни и инженерни работници. Фирма “Експомед” изпраща и медицински кадри, които работят в болниците и медицинските центрове в цялата страна.

Междувременно Би Би Си съобщи, че либийски опозиционен уебсайт е публикувал анонимно писмо, според което лекари в Бенгази разполагали с доказателства, че българските медицински сестри са невинни.

Според лекарите вина имали службите за сигурност и няколко личности, отговарящи за здравеопазването, които били свързани с полковник Кадафи.

Би Би Си се позовава на своя специалист по арабските въпроси Мохамед Хюсеин, който е разчел написаното на опозиционния сайт, чиито сървър се намира в Лондон.

Според Хюсеин статията на сайта е анонимна, но в нея се твърдяло, че лекарите разполагали с неопровержими доказателства за невинността на осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар. Те имали и факти, уличаващи хора от близкото обкръжение на Кадафи, че са скалъпили обвинението срещу сестрите. Преводачът обясни още, че авторите на писмото били готови да разкрият доказателствата си само ако получат международна гаранция за сигурност.

Консултантът на Би Би Си разкри още, че основният автор на уебсайта е либиецът Абдел Разак ал-Мансури, критик на официалния режим, който живеел в Либия и бил арестуван през януари тази година заради критиките си. От международната организация “Репортери без граници” са отправили призиви за освобождаването на Мансури.

Според Хюсеин не се знае доколко може да е достоверна информацията на сайта, но нищо не пречело да се направи опит за връзка с нейните автори, които при предложени гаранции за сигурност можели да предоставят доказателствата, ако имат такива.   

Експертът на Би Би Си коментира и интервюто пред германски вестник на сина на полковник Кадафи Сейф ал-Ислам, в което той твърди, че ако България започне да изплаща компенсации и да лекува заразените с вируса на СПИН деца в Бенгази, сестрите ще бъдат освободени веднага.

Хюсеин смята, че това решение не може да устрои българската страна, защото би било равносилно на признаване на вина.

Либийската страна обаче би спечелила много, изтъква Мохамед Хюсеин. Така ще ѝ бъде дадена възможност да се измъкне от задъдената улица, в която се е вкарала.  

Така властите в Джамахирията ще могат да твърдят, че са спечелили в две посоки, казва Хюсеин. Първо, че са решили проблема с осъждането на сестрите и с трагедията на родителите на заразените деца. Второ, те ще могат да кажат на либийския народ – вижте, ние платихме огромни компенсации за Локърби, за инцидента с френския самолет в Нигер и за дискотеката "Ла Бел" в Берлин, но от друга страна Западът също е извършил престъпления срещу Либия и също плаща компенсации.

В известен смисъл това би създало чувство на равностойност у либийския народ, смята експертът по арабските въпроси на Би Би Си.

"Решението за налагане на ембарго е предизвикано и от кампанията на българското правителство да очерни имиджа на Либия", допълни той без да влиза в подробности.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?