Либия няма да екзекутира българките

Либия няма да екзекутира осъдените на смърт пет български медицински сестри, но за екстрадирането им в България иска освен изплащането на компенсации от по 10 милиона евро за заразено със СПИН дете, връщане в Либия на излежаващия присъда в Шотландия неин гражданин, осъден за атентата над Локърби.

В България все още не са получени официално условията на либийската страна. Според премиера Сакскобургготски искането на обезщетения за жертвите не може да се определят като изнудване.

Либия ще отмени смъртното наказание

"Никой никого няма да екзекутира", казва пред в. Ню Йорк таймс Сейф ал Ислам, сина на либийския лидер Муамар Кадафи, който посредничи за уреждане на случая с българските медици, обвинени за умишлено заразяване със СПИН на над 400 либийски деца.

Този или следващия месец Либия ще приеме нови закони, които ще ограничат смъртната присъда за малък брой престъпления. "На смъртното наказание ще се сложи край", добавил Сейф ал Ислам.

Условията за екстрадиране на българките

Либия би искала да екстрадира сестрите в България, но това би могло да се обвърже с екстрадиране на либиеца, излежаващ доживотна присъда в Шотландия за атентата срещу самолет на ПанАм над Локърби през 1988 г., продължава Сейф ал Ислам, без да уточнява какво ще стане с палестинския лекар.

"Мисля, че ще ги екстрадираме в някакъв момент, защото имаме договор за екстрадиция с България. Но първо трябва да удовлетворим семействата с компенсация и дългосрочно медицинско решение за състоянието на децата им", казва Сейф ал Ислам.

"Наред с това трябва да уредим въпроса с либийския затворник в Глазгоу. Не можем да екстрадираме някого оттук, без да очакваме същото за нашия гражданин", добавя той.

Според западни дипломати в Триполи Либия иска да уреди случая, но не е склонна да освободи медиците при липса на решение, което би запазило престижа на съдебната ѝ система и би отговорило на вътрешнополитическите очаквания, посочва Ню Йорк Таймс.

Бившият британски посланик в Либия Оливър Майлс заяви за българската редакция на ББС, че обвързването на двата случая няма да бъде пирето от Запада.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: