Либия обсъжда план за компенсации срещу свобода на българките

Либия обсъжда план за компенсации срещу свобода на българките

Либия е предложила план за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които тя осъди на смърт по обвинения, че са заразили 426 деца с вируса ХИВ, каза синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, предаде ADN Kronos International, цитирана от сайта Kafene.net.

"Ние предложихме план за задоволително решение за всички страни: родителите, либийското правителство, българската страна, ЕС," казва Ал Ислам. Той твърди, че вече е обсъдил с Германия и Франция плана, който предвижда "значителни компенсации за семействата на жертвите".

"Няма да има екзекуции," добавя синът на Кадафи.

Ал Ислам, чиято фондация "Кадафи" участваше в преговорите за решаване на случая, заяви, че е натоварен от баща си и от семействата на жертвите да осъществи плана.

Южноафриканският електронен сайт News24 съобщава, че според сина на Сейф ал-Ислам, присъдите срещу медиците в Либия са били "несправедливи", предаде Kafene.net.

Ал Ислам е заявил, че полицията и следствието са допуснали съществени грешки при разследването, което е довело до несправедливи присъди, въпреки че съдът е проявил независимост.

Според изданието, Ал Ислам е казал още, че "оригиналните документи по делото са били манипулирани и в тях има много грешки, но това е вина на полицаите и следователите в първоначалната фаза на разследването".

Пет български медицински сестри и палестински лекар бяха осъдени повторно от либийски съд на смърт на 19 декември за заразяване на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Това предизвика сериозни трудности в опитите на полк. Кадафи да подобри отношенията си със Запада, тъй като присъдите бяха остро критикувани от САЩ и ЕС.

Семействата на заразените деца поискаха компенсации от 10 млн. евро на дете. България отказва да плати сумата, защото според нея това ще бъде признаване на вина. В същото време, представител на ЕС намекна миналата седмица, че в касата на Международния фонд за лечение на болни от СПИН в Либия има 120 млн. евро, които могат да бъдат разпределени сред семействата, но само когато медиците бъдат освободени. Цитираната сума почти съвпада с общата стойност на обезщетенията по гражданските искове на семействата на заразените със СПИН деца. Исковете бяха автоматично уважени от Апелативния съд на Либия заедно с потвърждаването на смъртните присъди на медицинските сестри и палестинския лекар на 19 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят