Либия осъди международния натиск по СПИН делото

В заключителна декларация на либийския Генерален народен конгрес се казва, че заразяването със СПИН на деца е "чудовищно престъпление", небивало в историята на човечеството. Това съобщи агенция Джана, цитирана от БТА.

Либийските депутати осъждат натиска над Триполи и настояват да бъдат разкрити "агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад това ужасно престъпление".

"Либийският парламент подчертава, че е важно да се знае размерът на трагедията с либийските деца, на които умишлено бе инжектиран вирусът ХИВ, и смята това за чудовищно престъпление срещу децата, което няма аналог в историята на човечеството", се посочва още в декларацията.

Относно създадения Международен фонд за лекуване на заразените деца в Бенгази парламентът на Либия призовава донорите да изпълнят поетите задължения към организацията.

В декларацията си депутатите потвърждават "справедливостта на либийския съд" и заклеймяват "натиска, оказван върху Великата джамахирия, и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване".

Парламентът отхвърля "категорично двойственото отношение към въпроса за човешките права и уважението към съдебните решения" и заявява, че "трябва да бъдат разкрити агентите и разузнаванията на онези страни, който стоят зад това ужасно престъпление".  

В точка 24 от декларацията на либийския Генерален народен конгрес се казва още: "Парламентът потвърждава необходимостта от грижи за либийците в чужбина и тяхното събиране със семействата им в родината, да се отстояват техните интереси и да се полагат усилия за решаването на проблемите и трудностите, на които са изложени".

След това се подчертава необходимостта да се подновят усилията за освобождаването на "либийския политически затворник" Абдел Басет Али ал Меграхи. Преди седмица и либийският лидер Муамар Кадафи обвърза освобождаването на петте български медицински сестри с пускането от затвора на Меграхи.

Бившият агент на либийските тайни служби Меграхи излежава в шотландски затвор доживотна присъда, за взривяването на самолета на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландското село Локърби през 1988 година. При атентата бяха убити 259 души.

Междувременно от Европейската комисия отхвърлиха твърденията за намеса в либийската съдебна система, но отново подчертаха, че подсъдимите не са получили достатъчно справедлив съдебен процес.

Европейската комисия не оказва натиск и не се бърка в работата на либийската съдебна система, а просто повдига въпроси, които не могат да не бъдат повдигнати,  заяви Ема Ъдуин, говорителка на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

"Ние винаги сме подхождали към този случай с разбирането, че в него се преплитат две хуманитарни катастрофи. Едната е свързана със страданията на заразените със СПИН либийски деца. Другата е, че в затвора са хвърлени хора, които според нас не са получили честен съдебен  процес", коментира още Ема Ъдуин.

Говорителката обясни, че диалогът с Триполи продължава. Тя изрази надежда, че в най-скоро време ще се намери решение на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?