Либия отказва да плаща нови компенсации на Франция заради атентат през 1989 г.

Либия отказа да изплати нови компенсации на Франция заради самолетен атентат през 1989 г. въпреки заплахата на Париж да наложи вето върху отмяната на санкциите на ООТ над Триполи.

В петък Либия призна писмено пред ООН, че поема гражданската отговорност за атентата на самолета на Пан Ам през 1988 г. над шотландското село Локърби. Триполи се съгласи да изплати 2,7 млрд.долара на роднините на 270-те загинали. В замяна Либия очаква да бъдат снети международните санкции срещу нея, наложени през 1992 година.

Париж обаче поиска от Триполи да заплати още освен полученото обезщетение за друг атентат през 1989 г., когато самолет на френската компания Юта бе взривен над Нигер и загинала 170 души от 17 националности. Френското правителство вече е получило от Триполи като обезщетение 34,3 млн.долара компенсации за атентата. Преди няколко дни бе съобщено, че Франция неофициално е заплашила да наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за отмяна на санкциите срещу Либия, ако не получи от либийците желаното.

В събота пред Си ЕнЕ н либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам заяви, че неговата страна няма да приеме изнудване под каквото и да било форма от страна на Франция. Случаят е приключен изцяло и въпросът е уреден, каза Шалкам и добави, че с Франция е имало споразумение за възмездяване на жертвите от самолетната катастрофа.

По БТА

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?