Либия отказва по-големи компенсации на Франция

Роднините на френските жертви от свързания с Либия самолетен атентат през 1989 г. се върнаха с празни ръце от Триполи, където преговаряха за компенсации, равни на онези, предложени за атентата над Локърби през 1988, предаде Би Би Си.

Не постигнахме напредък в разговорите, заяви Гийом Деноа дьо Сен Марк, говорител на семействата на някои от 170 -те жертви от експлозията на самолет на френската авиокомпания ЮТА.

Франция заяви, че ще се противопостави на вдигането на санкциите на ООН, наложени на Либия, което бе предложено неотдавна от Великобритания и България, след като Триполи прие да изплати 2,7 милиарда долара компенсации за жертвите от Локърби. Париж посочи, че ще предприеме тази стъпка, ако не бъде увеличена сумата от 34 милиона долара, която Либия изплати заради взривения самолет над Нигер, припомня Ройтерс.

През седмицата Париж и Лондон се споразумяха гласуването на резолюцията за вдигане на либийските санкции да бъде отложено, за да има Франция повече време да се споразумее с Триполи, припомня Би Би Си.

Според Либия, както и според независими наблюдатели, претенциите на Франция са неоснователни, защото тя вече приела споразумение за сумата от 34 млн. долара.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?