Либия отваря вратите си за американските петролни компании

Либия отвори вратите си за завръщането на американските петролни компании и се опитва да увеличи производството си, както и да подобри още отношенията си със САЩ, информира АФП.

Синът на либийския ръководител Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, възприеман като един от главните действащи лица в сближаването между Либия и САЩ, заяви, че американските петролни компании, които са напуснали Либия през 1986 г. заради санкциите, наложени от Вашингтон, ще получат отново права върху техните концесии.

Сейф ал Ислам подчерта, че тези компании все пак би трябвало преди това да направят някои разходи, защото Либия е запазила правата им върху тези концесии.

Синът на либийския ръководител допълни, че трите американски петролни компании Маратон ойл, Коноко Филипс и Оксидентал петролиъм през миналата седмица вече са изпратили свои екипи, за да водят преговори по завръщането си. В интервю, публикувано вчера в арабския в. Ал Хаят, Сейф ал Ислам уточнява, че президентите на тези компании ще пристигнат в Либия през следващата седмица, за да се срещнат с полковник Кадафи.

Отношенията между Триполи и Вашингтон се затоплиха след решението на полковник Кадафи да се откаже от програмите си за оръжия за масово унищожение през декември 2003 година.

Белият дом разреши на 26 февруари т.г. на компаниите, които са имали авоари в Либия, да преговарят с Триполи по условията за завръщането си. Само че президентската администрация поиска всяко споразумение да подлежи на одобрението на федералните власти, тъй като американските санкции продължават да бъдат в сила.

Коноко Филипс и Маратон ойл са част от консорциума Оазис, който има дял в петролните находища Джиало, Дефа, Уаха и Бахи.

Либия иска завръщането на американските петролни компании, защото се опитва да увеличи производството, като открие нови блокове за проучване и привлече необходима технология, за да подобри добива във вече експлоатираните находища. Петролът гарантира 94 % от валутните приходи на страната, 60 на сто от държавните доходи и 30 % от брутния вътрешен продукт от 34 млрд.долара.

В отсъствието на американските компании Либия зависи в голяма степен от европейски фирми като италианската Ени, френската Тотал, испанската Репсол, австрийската О Ем Ви и германската Винтерсхал, отбелязва Франс прес.

Американското Министерство на енергетиката оценява на 30 млрд.долара инвестициите, които са необходими, за да се увеличи производството на либийски петрол от сегашните 1,4 - 1,5 милиона барела дневно на 2 милиона барела дневно към 2010 година.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?