Либия потвърди, че преговаря за решаване на случая с българските медици

Либия потвърди в неделя, че се водят преговори за уреждане на казуса с осъдените български медицински сестри и палестинския лекар, уточнявайки все пак, че споразумение е възможно, едва след като съдът произнесе

"окончателното си решение", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Водят се преговори и разговори за намиране на удовлетворяващо всички страни решение, след като либийското правосъдие представи окончателното си решение", се казва в изявление на либийското министерство на външните работи.

Изявлението е в отговор на декларациите на американския президент Джордж Буш, който само преди дни настоя пред Триполи да освободи петте български сестри.

"Никой няма право да се меси в работата на либийския съд и държим да изтъкнем необходимостта от зачитане на независимостта на нашето правосъдие", заявява Абделати Лаабиди, отговарящ за европейските въпроси в либийското външно министерство.

"Бихме искали президентът Буш да акцентира върху състраданието си към децата и техните семейства", казва още той.

В интервю за БНТ преди посещението си в София Джордж Буш заяви, че е готов да съдейства не само в подкрепа, но и за освобождаването на сестрите. „Отправяме много ясно това послание към либийското правителство”, каза  президентът на САЩ.

Споделяне

Още от Свят