Либия прави алианс срещу ЕС и България

Либия е потърсила подкрепа от всички регионални и международни организации, в които членува, за да се съюзят против Европейския съюз и България, които не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца в Либия. Това съобщи либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам, който посочва, че неговата страна е против всякаква намеса в работата на либийската правосъдна система във връзка със СПИН делото, по което бяха осъдени на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар.

Позицията на някои европейски страни по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар са пристрастни, казва Шалкам, цитиран от агенция Джана. “От една страна те искат прозрачност и справедливо правосъдие, но когато осъдят тази прозрачност и справедливост започват да искат държавата да се намеси в работата на съда”, казва Шалкам. По думите му нито един човек в Либия, дори и самият Муамар Кадафи, не може да се намесва в дейността на съда.

Според Шалкам, намесата в работата на правосъдната система на Либия уронва престижа и на либийската държава.

Миналата седмица Европейският парламент (ЕП) прие единодушно резолюция с искане за отмяна на смъртните присъди на българските медицински сестри. Евродепутатите призоваха полк. Кадафи да упражни правомощията си за незабавно освобождаване на шестимата осъдени, в противен случай политиката на ЕС спрямо северноафриканската държава може да бъде преразгледана.

В петък синът на Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам предупреди членовете на ЕП да не политизират случая с петте български медицински сестри.

"Натискът на европейците срещу Либия ще има негативен ефект върху положението на медицинските сестри и палестинския лекар и ще извади случая от неговия правен и юридически контекст, като го постави на политическата арена," каза Кадафи в декларация, публикувана от Международната асоциация на благотворителните организации Кадафи, която той ръководи.

Той предупреди, също така, че европейският натиск ще "навреди на усилията, упражнени в няколко посоки, за постигане на справедливо решение и окончателно приключване на случая."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят