Либия разсекретява всички документи за атентата над Локърби

Либийският посланик във Великобритания Махмуд Накуа потвърди, че правителството в Триполи е готово да направи общодостъпни всички документи, свързани с атентата над Локърби, съобщи ББС.

Накуа обаче каза, че ще мине поне една година, докато Либия бъде в състояние да оповести информацията, с която разполага.

Това става на 24-ата годишнина от взривяването на самолета на авиокомпания "Пан Ам", при което загинаха 270 души.

Либийският атентатор Абдел Басет ал Меграхи умря тази година, след като беше освободен от затвора в Шотландия през 2009 г. по хуманни причини заради заболяване от рак.

Меграхи остава единственият човек, признат за виновен за атентата, но шотландската полиция се надява да получи информация за други заподозрени в Либия след революцията и падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г.

Шотландската прокуратура изпрати неотдавна писмо до новите либийски власти с молба за съдействие, а британското правителство заявява, че оказва натиск върху Триполи за "бърз напредък и сътрудничество" по случая.

Накуа каза, че още не е постигнато официално споразумение, но че Либия ще оповести документите, с които разполага. По думите му това ще стане, когато властите напълно установят сигурност и стабилност в страната - процес, който според него ще отнеме поне година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят