Либия ще плати и на Франция за самолетния атентат

Френският външен министър Доминик Дьо Вилпен потвърди в понеделник сутринта, че Либия се е съгласила да изплати компенсации на роднини на загиналите при взривяването на френски пътнически самолет над Сахара. Той каза пред френското радио, че очаква споразумението да бъде финализирано до няколко часа, съобщи Би Би Си.

Тази сделка ще сложи край на френското вето върху вдигането на санкциите на ООН срещу Либия. Те бяха наложени, след като Либия беше обвинена, че е взривила самолет на Пан ам през 1988 г., над шотландското село Локърби. За да осигури вдигане на санкциите, Либия се съгласи да изплати 2,7 млрд.долара компенсации на семействата на загиналите.

След постигането на това съгласие, Великобритания и България внесоха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за прекратяване на санкциите срещу Либия. Франция обаче заплаши, че ще блокира резолюцията, докато Триполи не се съгласи да изплати подобни компенсации и на семействата на 170 души, които загинаха над Сахара през 1989 г., при атентат срещу самолет на френската компания ЮТА. По споразумение между Париж и Триполи от 1999 г., семействата на тези жертви получиха по 194 000 долара.

За постигнатото ново споразумение между Триполи и роднините на загиналите съобщи в неделя вечерта либийският лидер Муамар Кадафи. В обръщение по случай националния празник на Либия Кадафи обяви, че със семействата на жертвите е постигнато споразумение, което ще премахне опасността от френско вето върху проекторезолюцията на ООН за вдигане на санкциите срещу Либия.

"Проблемът около случая със самолета на ЮТА е разрешен и сега случаят Локърби е зад гърба ни. Отваряме нова страница в отношенията ни със Запада", заяви Кадафи.

В словото си либийският лидер заяви, че сделката със семействата на жертвите от френския самолет целяла да извади френския президент Жак Ширак от "затруднение" и да запази подобряващите се отношения с Париж.

"Ширак ми се обади по телефона с молба да бъде решен проблемът с компенсациите. Той каза, че е затруднен от семействата на жертвите, които питали защо французите са получили по-малко пари от американците", заявил либийският лидер. Той добавил, че арабски и африкански лидери, включително тунизийският президент и ливанският премиер, са го призовавали да постигне споразумение с французите от уважение към Ширак. "Разбирам позицията на френския президент, който помоли за хуманно и приятелско решение на проблема. Макар /Ширак/ да призна, че Франция няма право да отваря отново случая със самолета на ЮТА, той каза, че е в неудобно положение поради критиките на семействата на жертвите", заяви Кадафи.

Преговорите с роднините на жертвите от самолетния атентат над Сахара бяха водени от фондацията Кадафи, ръководена от сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. В декларация на фондацията се изтъква, че след многобройни срещи и преговори, започнали преди една година, "успяхме да намерим компромисната формула, удовлетворяваща и двете страни". В декларацията се изтъква, че фондацията няма връзка с либийската държава и е постигнато споразумение единствено с роднините на жертвите. В документа се посочва, че то не е свързано с обсъжданията в ООН за вдигане на санкциите срещу Либия.

Благотворителната фондация изразява готовност да обсъди въпроса за изплащане на компенсации и на пострадалите при атентата срещу дискотеката Ла Бел в Западен Берлин през 1986 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Фондацията подчертава, че става дума за благотворителна акция и това не означава, че Триполи официално поема отговорност за този взрив.

В атентата срещу дискотеката Ла Бел загинаха трима души, а над 200 бяха ранени. Германските власти обвиниха за взрива либийските специални служби и настояват да бъдат изплатени компенсации от 500 000 евро на семействата на загиналите и на пострадалите.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?