Либия възстанови добива от най-голямото си петролно находище

Находището Аш Шарара

Националната петролна корпорация на Либия (NOC) обяви, че възобновява добива от най-голямото петролно находище в страната "Аш Шарара".

Корпорацията е постигнала споразумение, според което охраната на нефтените съоръжения е длъжна да премахне всички препятствия, затрудняващи работата на находището и да осигури неговата безопасност, което позволява петролният добив в "Аш Шарара" да започне, се уточнява в съобщението ѝ, цитирано от ТАСС.

Основните товарни терминали в "петролния полумесец", които са под контрола на Либийската национална армия, прекратиха дейността си през януари. Националната петролна корпорация бе принудена да обяви ситуация на непреодолима сила заради невъзможност за изпълнение на договорни задължения. На следващия ден най-голямото петролно находище "Аш Шарара" и съседното "Ал Фил" бяха затворени. Те добиваха на ден по около 400 000 барела. С прекратяването на функционирането на две находища, разположени на 800 км югозападно от Триполи, и обявяването на форсмажорни обстоятелства, цялата петролна индустрия в Либия на практика спря.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?