Либия започна да се разпада

Племенни водачи, командири на въоръжени формирования и политици обявиха във вторник богатата на петрол източна част на Либия за полуавтономен район, съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията се състоя в град Бенгази. Участниците изразиха намерението си да спрат десетилетното маргинализиране на Източна Либия при управлението на бившия лидер Муамар Кадафи и определиха съвет, който да ръководи делата на новосъздадения район, простиращ се от централния крайбрежен град Сирт на запад до границата с Египет на изток.

Преходният национален съвет (ПНС), изпълняващ ролята на временно правителство, многократно се е изказвал против обособяването на източната част на страната като отделен район, предупреждавайки, че това може да доведе в крайна сметка до разпадането на Либия.

За ръководител на управляващия съвет на Източна Либия беше определен Ахмед ал Зубаир, който е най-дълго прекаралият зад решетките политически затворник по времето на Кадафи. Ал Зубаир, който е също така член на ПНС, обеща да защитава правата на района, но каза, че оглавяваният от него съвет признава ПНС като представител на Либия в международните дела.

Участниците в церемонията в Бенгази отхвърлиха избирателен закон, определящ 60 депутатски места за Източна Либия в 200-членния парламент, който трябва да бъде избран през юни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?