Либия зове Арабската лига за скъсване на отношенията с България

Либия зове Арабската лига за скъсване на отношенията с България

Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея, пише "Либия днес", цитиран от БТА

Либия призовала също да бъдат разгледани нарушенията на България и Европа на споразумението за освобождаване на медиците при пристигането в страната им.

Новината идва ден след като Либия протестира с официална нота срещу помилването в България на петте български медицински сестри и палестинския лекар, прекарали осем години в либийски затвори. София отхвърли протеста и заяви, че двустранната спогодба допуска тяхното помилване от президента.

Външният министър Ивайло Калфин заяви в четвъртък, че няма дипломатически скандал и че на официално равнище не е имало искане за прекъсване на двустранните отношения. Премиерът Сергей Станишев коментира хода на либийската държава като разбираем, защото тя реагира на вътрешния натиск  от семействата на заразените със СПИН деца.

Според арабски източници либийският постоянен представител в Лигата Абдел Муним ал Хуни поискал спешно среща с Амр Муса и му предал официална нота с исканията на Либия. Либийският представител настоял тези искания да бъдат включени в дневния ред на заседанието на арабските министри на външните работи, предвидено за понеделник. Планираният дневен ред на заседанието е посветен основно на събитията в окупираните палестински територии и палестинско-израелския мирен процес. 

В Европейската комисия не са постъпвали официални протести от страна на Либия във връзка с помилването на медиците, съобщиха за БНР от кабинета на комисаря по външните отношения Бенита Фереро Валднер, която водеше преговорите в последната фаза от освобождаването на медиците. Оттам добавиха, че нямат и никаква официална информация за намерения на Либия да прекрати дипломатическите отношения с България или да призове Арабската лига да замрази финансовите и икономическите контакти с нашата страна. От комисията отказват какъвто и да било коментар на публикациите в тази насока.

Зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев съобщи пред БНР, че няма официално искане от страна на Либия за прекратяване на дипломатическите отношения с България. Той допълни, и че няма информация и за официално искане от страна на Джамахирията до Арабската лига. Чаушев каза още, че на дипломатическото ни представителство в Триполи са дадени необходимите указания в случай, че обстановката се усложни, както и че България има готовност да вземе необходимите мерки.

В момента около 6 хиляди българи работят в Либия по различни договори основно като медицински кадри или в строителството и нефтодобива.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?