Либийски милиции продължават да се бият за контрол върху летището в Триполи

Въпреки усилията на либийското правителство за установяване на примирие между съперничещите си милиции, които от неделя си оспорват контрола върху летището в Триполи, престрелките там продължават, предаде ДПА. Няма данни за жертвите.

Въздушни диспечери в Западна Либия започнаха стачка, за да протестират срещу превръщането на главното летище в Триполи в бойно поле, предаде Ройтерс. Заради отказа на диспечерите в Триполи да отидат на работа в контролната кула, която отговаря за трафика над Западна Либия, полетите над голяма част от страната са прекратени.

Затварянето на летището в Триполи остави много либийци в чужбина, без възможност да се приберат у дома за свещения месец на мюсюлманите Рамазан, отбелязва Ройтерс.

За контрола върху летището в Триполи спорят антиислямистки милиции от северозападния регион Зинтан, които завзеха летището още при революцията през 2011 г., която сложи край на режима на дългогодишния либийски лидер Муамар Кадафи. Техни съперници са ислямистките милиции от крайбрежния град Мисрата, които от неделя започнаха атака и обстрел на летището.

Според правителството 90 процента от сградите и паркираните там самолети са повредени. И двете групировки твърдят, че воюват в името на стабилността и се обвиняват взаимно в предателство към идеалите на революцията от 2011 г.

Слабото преходно правителство в Триполи обяви, че може да поиска международна помощ за умиротворяване на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят