Либийски професор ще свидетелства в защита на българските медици

Вирусологът проф. Салем ал Агили от университета "Ал Фатах" в Триполи ще свидетелства в защита на шестимата обвиняеми български медици по делото за епидемията от СПИН в болницата в Бенгази. Трима световни учени, изследователи на вируса - професорите Люк Монтание, Витори Колици и Робърт Гало ще направят нови изследвания и възнамеряват да запознаят световната научна общност със случая в Бенгази, където заразяването не е умишлено, а резултат от вътрешно болнична инфекция.

Американските учени: Няма умишлено заразяване

На заседанието днес защитата на обвиняемите българи внесе писмени експертни становища на двама учени от САЩ - Дейвид Гуселкуист, професор по епидемиология и експерт по вътреболнични инфекции и СПИН, експерт към Световната здравна организация, и Дейвид Поуза - професор в Института по човешка вирусология при университета в щата Мериленд, САЩ. Той е от екипа на световноизвестния специалист по СПИН професор Робърт Гало.

"Страната, която обвинява нашите медици, практически не разполага с никакви научни медицински доказателства", заяви д-р Данаил Бешков пред БНР. Единственото, което имаха, бяха т.нар. изследвания на банките, които според всички експерти не доказват по никакъв начин наличие на вирус в тези банки. Всички останали медицински факти и доказателства са в полза на вътрешно болничната инфекция, за която вина няма нито българския, нито който и да е чужд персонал в болницата, подчерта той. Д-р Бешков посочи, че заедно с адвокат Пламен Ялнъзов са получили експертно становище от 7 световно известни учени в областта на СПИН. От тях подбрали мненията на двамата американски учени, защото били изключително добре аргументирани.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?