Либийски семейства поискаха Интерпол да арестува българките

Семействата на заразените със СПИН либийски деца осъдиха решението на президента Георги Първанов да помилва шестимата медици, завърнали се преди ден в България след осем години в либийски затвор, и призоваха Триполи да скъса връзките си със София, предаде Ройтерс.

Либия трябва да изгони всички българи и български фирми, както и да поиска чрез Интерпол повторен арест на медиците, за да си излежат присъдите, се посочва в изявление на асоциацията на семействата, разпространено в сряда,

Семействата осъждат "пренебрежението на българския президент към международното право и към кръвта на заразените деца".

Миналата седмица Либия замени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар с доживотен затвор, след като бе постигната сделка и всяко от 460-те семейства на заразени деца получи компенсации от по 1 млн. долара. Тогава говорителят на семействата на заразените деца Идрис Лага заяви, че получаването на компенсациите означава, че по този начин те се отказват от настояването си за изпълнение на смъртните присъди.

Веднага след пристигането на медиците на българска земя във вторник сутринта, президентът Първанов издаде указ за помилването им. Идрис Лага определи това като очаквано, посочвайки, че за семействата най-важно е здравето на децата, а ЕС подписа споразумение за тяхното лечение и за модернизация на болницата в Бенгази.

Макар че все още не е ясно кой е платил над 400 млн. долара компенсации за семействата, Идрис Лага разкри, че парите вече са променили живота на обезщетените. През изтеклите дни някои са се сдобили с луксозни коли, други са направили дарения на детската болница и на джамията, а неколцина мъже вече могат да си позволят да имат втора съпруга, разказва Лага.

Снощи либийският лидер Муамар Кадафи е благодарил на емира на Катар, шейх Хамад бен Халифа ат Тани, за ролята му в уреждането на случая с българските медици, предаде в сряда либийската агенция ДЖАНА, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Кадафи благодарил на шейха за приноса му в усилията на Франция за задействането на споразумението между фондация "Кадафи" и Еврокомисията, както и за подкрепата му за семействата на жертвите, уточни ДЖАНА. Ролята на Катар бе главно в това да се погрижи за

хуманитарната страна по случая, заяви без повече уточнения катарският посланик в Париж Мохамед ал Кауари пред катарския вестник "Ар Рая". Той добави само, че от известно време Катар е бил в контакт с Триполи и европейската, главно френската, страна в преговорите.

Френският президент Никола Саркози и председателят на Европейската комисия Жозе Манеул Барозу преди ден заявиха, че Европа не е плащала компенсациите на роднините на заразените либийски деца, но намекнаха, че емирът на Катар е финансирал Международния фонд “Бенгази”, от който са изплатени средствата.

В същото време западни медии, сред които френският “Фигаро”, посочват, че ЕС на практика сега възстановява на Либия парите, платени за обезщетения. Това произтича от меморандума за нормализация на отношенията между ЕС и Либия, подписан от еврокомисаря Бенита Фереро- Валднер. ЕС ангажира Международният фонд “Бенгази” да прехвърля на Фонда за икономическо и социално развитие суми, събрани в рамките на споразумението за финансиране, подписано на 15 юли т.г.. Според член първи общата стойност на тези суми възлиза на 598 милиона либийски динара. В член втори на меморандума се казва, че ЕС гарантира лечението в европейски болници на либийските деца, които се нуждаят от специализирани грижи, като финансирането на това лечение ще бъде осигурено от фондове на ЕС и на държавите членки. Пак според член втори на меморандума Франция се ангажира да оборудва новата болница в Бенгази и да допринесе технически за нейното пускане в действие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?