Либийските фракции за пръв път седнаха на една маса на преговорите

Либийските фракции за пръв път седнаха на една маса на преговорите

Представители на враждуващите парламенти в Либия седнаха в неделя за пръв път на една маса, по време на поредния кръг от мирните преговори под егидата на ООН в Мароко, предаде Ройтерс.

Преговарящите определиха това като важна стъпка към съставянето на правителство на националното единство. Либия има две правителства и два парламента, като международно признатият кабинет действа от източната част на страната, откакто въоръженият съюз "Либийска зора" превзе столицата Триполи и провъзгласи съставянето на свое правителство
миналата година.

От петък е в ход нов кръг преговори между враждуващите фракции в мороканския крайбрежен град Схират. Домакин е ООН, а целта им е да сложат край на конфликта, който може да доведе до разпадане на Либия.

Близо три седмици след като специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон представи проекта за споразумение, преговарящите страни се опитват да постигнат консенсус по поправките в него. В същото време в Либия хардлайнерите продължават да водят боеве за постигане на военна победа.

"Това е определено е много важна стъпка", каза говорителят на мисията на ООН в Либия Самир Гатас. "Работим по текста, който ще отрази забележките на двете страни". Има съгласие за повечето елементи от текста, без две-три точки, по които още няма разбирателство, каза Леон. Той добави, че преговарящите ще се приберат за консултации и разговрите ще бъдат възобновени в четвъртък, 2 юли.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?