Либийските преговори в Москва се провалиха, сблъсъците продължават

Ердоган заплаши, че Турция е "готова да даде урок" на Хафтар

Либийските преговори в Москва се провалиха, сблъсъците продължават

Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.

По-рано беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

На 19 януари в Берлин е планирано да се проведе нова конференция на най-високо равнище за уреждане на конфликта в Либия. Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че ще участва. Москва засега не е дала окончателен отговор за плановете на Владимир Путин.
След провала на преговорите руският външен министър Сергей Лавров коментира, че трябва "да се обединят усилията на ключовите играчи с цел да се постигне уреждане на конфликта в Либия".

Въпреки провала на срещата в Москва тя се смята за добър дипломатически ход от страна на Путин и показател за растящата роля на Русия в Либия, пише британският "Гардиън".

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава.

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента в Бенгази и подкрепян от Либийска национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на мирна конференция за Либия, която ще се състои в неделя в Берлин, съобщи канцеларията на германското правителство, цитирана от ДПА.

Конференцията е организирана в координация с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който заедно със специалния пратеник на ООН за страната Гасан Саламе ръководи консултациите за намиране на мирно решение на конфликта в Либия.

Германското правителство заявява, че в конференцията ще вземат участие представители на САЩ, Русия, Турция, Европейския съюз и други страни. Файез Сарадж и Халифа Хафтар също са поканени да участват.

Турция е "готова да даде урок" на Хафтар

"Турция е готова да даде урок на „превратаджията Хафтар“, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган след отказа на маршал Халифа Хафтар да подпише предложението за примирие в Москва.

"В следващите дни внимателно ще следим изборите, които ще бъдат направени между Хафтар и законното правителство на страната. Ако атаките на Хафтар срещу народа и законното правителство на Либия продължат, ние никога няма да се въздържим да му дадем урока, който заслужава“, каза Ердоган.

Той каза, че Турция е направила необходимото по отношение на примирието в Либия и призова руския президент Владимир Путин и екипа му да сторят същото.

Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното единство в Триполи, докато Хафтар се ползва със симпатиите на Москва.

Ердоган защити намесата в Либия

Реджеп Ердоган определи като "политическо и историческо невежество“ критиките на опозицията срещу турската намеса в Либия.

Турския лидер изтъкна "историческите, човешки и социални връзки“ между двете страни и посочи, че в северноафриканската страна има 1 милион души с произход от османско време – турците кьороглу (кулоглу).

Изпращането на турски военни в Либия не се подкрепя от около 60% от турците, сочат социологически данни, цитирани от БНР.

Турция е решена да спре опитите на сирийския режим да наруши примирието в Идлиб, подчерта Ердоган. Той допълни, че условие за примирието в Северна Сирия е завръщане по домовете им на 400 хил. бежанци, които се отправиха към Турция.

Москва: Всички да действаме заедно  

"Всички усилия, които полагат сега и европейците, включително германците, французите, италианците, усилията, които полагат съседите на Либия - Алжир и Египет, а също така ОАЕ, Турция, Катар и Руската федерация, искаме да бъдат събрани ведно, за да действат всички в една посока и да насърчават всички либийски страни да се договарят, а не да си уреждат отношенията по силов път", каза Лавров.

Москва ще продължи усилията си за примирие в Либия, увери Лавров след вчерашните преговори в руската столица с цел да се договори безсрочно спиране на огъня.

 Засега не е постигнат окончателен резултат, посочи той, цитиран от Франс прес.

"Либийската държавност бе унищожена с бомби от НАТО през 2011 г. и последиците от тази престъпна, противозаконна аватюра жънем и до днес всички ние, на първо място естествено либийският народ", каза Лавров. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?