Либийският парламент утвърди правителството на националното единство

Абдел Хамид Дбейба говори пред парламента

Либийският парламент утвърди правителство на националното единство, оглавявано от временния премиер Абдел Хамид Дбейба, което да управлява до произвеждането на избори в края на годината, предаде Ройтерс.

Над 130 депутати участваха в двудневните обсъждания в град Сирт. Повече от 100 парламентаристи гласуваха в подкрепа на правителството, което ще смени две съперничещи си управления в Либия - в източната и в западната част на страната.

Създаването на ново правителство е част от подкрепяния от ООН план за овладяване на хаоса и насилието в разкъсваната от конфликт страна.

Предложеният от Дбейба кабинет включва 33 министри и двама вицепремиери, които, както посочи той, представляват различните географски области и обществени групи в Либия.

Преходното правителство трябва да управлява страната до изборите, предвидени за 24 декември. Неговото гласуване е най-добрата възможност през последните години за уреждане на конфликта в Либия, но все още има значителни пречки пред постигането на единство и подготовката на честни избори.

Споделяне

Още от Свят