Либийският премиер обвини двама депутати ислямисти за отвличането си

Либийският премиер Али Зейдан

Либийският премиер Али Зейдан обвини двама депутати от ислямистка партия, че са замесени в организирането на отвличането му преди десет дни от една от милициите, предаде Ройтерс

Бивши бунтовници похитиха за кратко премиера по-миналата седмица от хотел в Триполи и го пуснаха няколко часа по-късно.

Зейдан каза, че в Генералния национален конгрес (парламента) има сили, които искат да пречат на изграждането на държавата. Той обвини двама депутати от Ислямската партия за справедливост и съзидание, че стоят зад отвличането. Депутатите отрекоха.

Очаква се обвиненията на премиера да покачат напрежението в Либия, където централното правителство и парламентът са блокирани от политически различия, а съперничещи си групировки от бивши бунтовници продължават да налагат волята си под дулата на оръжията.

Зейдан, либерал, вероятно ще бъде подложен на вот на доверие в парламента по искане на Ислямската партия за справедливост и съзидание и независими депутати, които настояват, че той не се е справил с вълната от протести, довели до затварянето на петролни пристанища и намаляване на добива на петрол. Според правителството Либия е изгубила 6 милиарда динара (4,89 милиарда долара) от протестите в петролния сектор, започнали преди месец.

Милициите, които завзеха пристанищата, са сред няколкото въоръжени групировки, подлагащи на изпитание властта на правителството и заплашващи да вкарат Либия в още по-дълбок хаос, посочва Ройтерс.

Въоръжените бойци, отвлекли Зейдан - бивши бунтовници срещу Кадафи, които са сега на държавна заплата, заявиха, че са предприели действията, след като разбрали, че правителството е било информирано предварително от САЩ за операцията на либийска територия за залавянето на заподозрян лидер на Ал Каида.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят