Либийският съд определи 5 април за последно заседание по СПИН-делото

На 5 април ще се проведе последното заседание по СПИН-делото, преди произнасянето на присъдата от първата съдебна инстанция. Това е обявил днес съдията от Наказателния съд в Бенгази, съобщиха от външно министерство.

Съдът е отхвърлил молбата на българския адвокат Пламен Ялнъзов да освободи шестимата ни сънародници под гаранция, предоставена отдавна от българското посолство в Либия. Ялнъзов се е мотивирал с дългия срок на задържане на шестимата българи и палестинеца и с факта, че те са единствените от обвиняемите по делото, които са в затвора. Съдията се е позовал на разпоредби на либийското законодателство и не приел молбата.

На днешното заседание в Бенгази прокурорът по делото е връчил на съда документация, отнасяща се за процедурата на лечение на 426 заразени деца в болницата "Ал Фатах". Един от либийските офицери, обвинени в насилие над нашите сънародници, е поискал отлагане на заседанието поради отсъствието на адвоката му.

Представителката на либийския адвокат на българите Осман Бизанти, който не е бил в залата, защото е болен, е поискала да няма повече отлагания и съдът да насрочи дата за произнасяне на присъдите.

Съдията е насрочил следващото заседание за 5 април т. г., като изрично е подчертал, че то ще бъде последно, и е призовал всички страни по делото да присъстват в залата.

На заседанието са присъствали посланиците на Чехия и Словакия, дипломати от Полша, Великобритания, Франция, Белгия, Швейцария, Италия и Турция. За първи път в залата е бил и дипломат от бюрото за защита на интересите на САЩ в Либия.

В залата е бил и представител на фондация "Кадафи", съобщават от МВнР.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?