Либийският танкер не е задържан незаконно, твърди разследваният съдебен изпълнител

Тотко Колев пред Нова тв

Съдебният изпълнител Тотко Колев, срещу когото беше образувано досъдебно производство по случая със задържания по пиратски маниер либийски танкер на пристанище Бургас, заяви в неделя пред Нова телевизия, че не е превишил правата си и не е извършил нищо незаконно.

Казусът предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът БАДР беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава ѝ дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания.

Според прокуратурата частният съдебен изпълнител Тотко Колев не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му.

"Във връзка с тиражираните в много медии публикации, че се е извършило незаконно отнемане на чужд кораб, свалянето на флага и приемането на кораба като едва ли не абордаж, мога да потвърдя, че такива неща не са се случвали, не съм присъствал и никой не е искал от мен подобно действие. Наистина има такъв кораб, той е бил продаден на публична продажба, но това, че съдебен изпълнител се е качил на борда на кораба, че е свалил екипажа, че е свалил знамето, са откровени лъжи. Тези неща не бива да продължават. Това не е вярно, аз не съм бил в Бургас, още по-малко в страната. До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма", заяви Колев.

Адвокатът му Димитринка Радева каза, че Районният съд в Бургас преди близо година е разпоредил спиране на изпълнителните действия, а не прекратяване на производството.

"Тепърва ще се води разследване по казуса. Още в петък Икономическа полиция посети офиса на моя клиент", каза още адвокатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?