Либийският върховен съд обяви избора на премиера Майтик за неконституционен

Либийският Върховен съд обяви за неконституционен избора на премиера Ахмед Майтик в началото на май. Това създава възможност за решаване на кризата в Либия, където две правителства спорят кое е легитимно, предаде Франс прес.

"Съдът прецени за неконституционен изборът на Майтик в парламента", съобщи съдия от Върховния съд след кратко заседание, посветено на протичането на решението.

Решението на Върховния съд ще се предаде на Административния съд, който според юристи трябва да излезе със свое становище по-късно днес.

Либия от един месец е потопена в политическа криза, в която две правителства спорят кое от тях има право да управлява. Спорът започна в началото на май, когато Майтик бе избран в хаотично заседание на парламента.

Няколко либерални депутати обвиниха ислямистките групи, че са задържали гласуването отворено за закъснелите след обявяването на резултата, за да могат да съберат нежните 121 гласа. При първоначалното гласуване Майтик събра само 113 гласа.

Редица политици и въоръжени групировки вече предупредиха, че няма да признаят съставено от Майтик правителство.

След оповестяването на решението на съда либийският парламент заяви, че ще се съобрази с него. Така съда премиер на Либия ще е Абдулах ат Тани, поясни Салах ал Махзум, заместник-председател на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?