Либийци поискаха България да се изтегли от Ирак

Петиция от "ядосания либийски народ", в която се настоява България да изтегли силите си от Ирак е била връчена днес на нашите дипломати в Триполи, съобщи посланикът ни в Либия Здравко Велев пред Дарик радио. Петиция са получили и дипломатите на Великобритания, Италия и Испания.

Хиляди либийци са излезли по улиците на Триполи в протест срещу окупацията на Ирак и подкрепа на палестинския народ, предаде БТА. "Ирак на иракчаните и арабска Палестина" скандираха демонстрантите. Десетина полицаи от либийските сили за борба с безредиците са били разположени около сградата на посолството ни.

"Връчиха ни петициите, в които се настоява за изтегляне от Ирак. Всичко приключи мирно, говореше се по високоговорител. Имаше лозунги за дружбата между либийския и българския народ. От сутринта имахме засилена охрана и бяхме предупредени от либийското външно министерство, че ще има подобна демонстрация," каза още Велев.

Той обясни, че протестът е бил добре организирана демонстрация с автобуси с либийски граждани, които са посетили посолствата.

Мирният протест пред посолството ни е продължил 15 минути и е бил заснет от два екипа на либийската държавна телевизия.

Кадафи поиска Либия да е лидер в опазването на човешките права

Днес посланик Велев представи на българските журналисти, отразявали дулото срещу обвинените в умишлено заразяване със СПИН на над 400 деца в Бенгази, резюме от речта на Муамар Кадафи, в която той се обяви за отмяна на смъртното наказание.

Паси: това е позитивно развитие

В Либия от доста време има кампания срещу изтезанията и за зачитане на човешките права, коментира външният министър Соломон Паси. Той припомни, че кампанията се оглавява от фондацията на сина на либийския лидер - Сейф ал Ислам - фондация "Кадафи". "Аз мога да видя в тази реч на полковник Кадафи едно логическо продължение на тези усилия. Не бих могъл да твърдя дали има, или няма пряко отношение към нашето дело, но при всички случаи смятам, че това е позитивно развитие и оттук нататък трябва много внимателно да анализираме до какво ще доведе то", заяви Паси по БНТ.
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: